Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Εαυτός: Τον ανακαλύπτουμε, τον δημιουργούμε...

Η εβδομάδα μας αφιερωμένη στη θεματική ενότητα: Ο εαυτός μου. Από τα έξω ως τα μέσα μας, από τα κοντά ως τα πιο μακρινά, από τα ορατά ως τα αόρατα και από τα δεδομένα ως τα αγαπημένα... Ένα ταξίδι με πολλές πτυχές.



Ας δούμε την πορεία του.




Πάνω σε γλωσσοπίεστρα τοποθετήθηκαν οι εικόνες των παιδιών χωρισμένες σε τρία μέρη, μέτωπο, μάτια και στόμα. Κάθε παιδί προσπάθησε να βρει τον εαυτό του. Έπειτα ακολούθησαν οι χιουμοριστικές εκδοχές του εγώ με το εσύ! Το διασκεδάσαμε πολύ αυτό το παιχνίδι που ήταν μια ευχάριστη εισαγωγή στο θέμα!





Στη συνέχεια ήρθε στο σχολείο μας το μικρό μαύρο καλαμαράκι με το βιβλίο του. Δραματοποιήσαμε το βιβλίο καθώς το διαβάζαμε και με την ευκαιρία φτιάξαμε τη κοινή γωνιά της μεταμφίεσης για να... αλλάζουμε πού και πού τον εαυτό μας. Το καλαμαράκι χάρηκε που τελικά δεν χρειάζεται να αλλάξει τον εαυτό του για να είναι αποδεκτό και ευτυχισμένο! Αρκεί μόνο να είμαστε όλοι ο μοναδικός μας εαυτός!


Μα ποιος βρίσκεται μέσα σε αυτό το κουτί;;; Ο πολύτιμος εαυτός μας! Ένα καθρεφτάκι μέσα στο κουτί μας τον αποκαλύπτει κι εμείς τον περιγράφουμε. Φτιάχνουμε την αφεντιά μας με πλαστελίνη και το καταδιασκεδάζουμε!









-Να κοιταχτώ καλά να ζωγραφίσω την ομορφιά μου!!!
-Να σε βοηθήσω να μετρηθείς!









Παίζουμε τον καθρέφτη. Όποιος κάθεται στο κέντρο κάνει κινήσεις κι εμείς τον μιμούμαστε! Πάλι γελάμε πολύ! Είμαστε όλοι καθρέφτες!






-Έχω δύο στόματα και ένα πόδι!
-Χαχα!!! Ένα στόμα και δύο πόδια!
-Οι κυρίες θα τρελαίνονταν αν είχαμε όλοι από δύο στόματα!

Δραστηριότητα αναγνώρισης εξωτερικών χαρακτηριστικών ως προς τα ζεύγη και τα μονά.







Όλοι ήρθαμε στον κόσμο μια συγκεκριμένη μέρα. Ας την καταγράψουμε. Άλλωστε τα γενέθλιά μας είναι τόσο σημαντικά! Θα έχουμε τούρτα στο σχολείο!!!



Είμαστε ό,τι νιώθουμε... 
Άρα είμαστε και πολλά που είναι κρυμμένα μέσα μας, σε αυτά που αισθανόμαστε.

Χαρά, λύπη, θυμό, έκπληξη...

Τα συναισθήματα είναι μια ενότητα που θα επανερχόμαστε συχνά καθώς η διαχείριση αποτελεί ιδιαίτερη δεξιότητα που χρειάζεται καλλιέργεια... σε όλη μας τη ζωή!



 Δεν είμαστε όμως μόνο το εγώ μας, είμαστε και οι φίλοι μας. Το διαβάσαμε σε βιβλία (Ο φεγγαροσκεπαστής και Του σκοινιού τα μανταλάκια), το είδαμε σε εικόνες από γνωστούς ήρωες παιδικών, το χορέψαμε (Εγώ κι εσύ μαζί, Φίλοι για πάντα από τον τριγωνοψαρούλη) και το κρατήσαμε ως πίνακα αναφοράς σε κατασκευή με τις παλάμες μας.


Φυσικά δεν ξεχάσαμε πως η προσωπικότητά μας καθορίζεται από το οικογενειακό μας περιβάλλον. Παρατηρήσαμε λοιπόν πίνακες σουρεαλιστικούς και ρεαλιστικούς και περιγράψαμε τη δική μας οικογενειακή σύνθεση. Δεν παραλείψαμε στην οικογένειά μας να αναφέρουμε και να ζωγραφίσουμε και τα αγαπημένα μας κατοικίδια!

Όλη την εβδομάδα καταγράφαμε όσα μαθαίναμε στα φύλλα του καθρέφτη μας, τον οποίο πήραμε στο σπίτι μας. Ανυπομονούσαμε να γίνει δικός μας και τελικά καταφέραμε να τον ολοκληρώσουμε. Ένα σημαντικό στοιχείο τους εαυτού μας είναι και η ικανότητα να φέρνουμε εις πέρας ένα έργο που ξεκινήσαμε και να νιώθουμε υπέροχα γι' αυτό! 

Κρατήστε την κατασκευή του παιδιού σας, κάποτε θα έχει πολλά περισσότερα να σας "πει"...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου