Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

4/10: Ημέρα ευαισθητοποίησης για το ζωικό βασίλειο.

4/10: Παγκόσμια ημέρα των ζώων. Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.
Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος. (πρόσβαση από https://www.sansimera.gr/worldays/58). 

Για εμάς ήταν μια ευκαιρία να προσεγγίσουμε μια διαφορετική διάσταση του ζωικού βασιλείου. Η εισαγωγή έγινε με ζωάκια που ομαδοποιήσαμε σε ζώα στεριάς και θάλασσας. Υπήρχε ένα ζώο για όλα τα παιδιά. Παράλληλα έγιναν σύντομες αναφορές στο όνομα των ζώων και στα κύρια χαρακτηριστικά του. Στη συνέχεια μέσα από εικόνες τέθηκε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ζώα εξαιτίας της αλόγιστης ρύπανσης σε θάλασσες και ακτές. Οι φωτογραφίες ήταν αρκετές για να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά που ως γνωστόν επιδεικνύουν ιδιαίτερη αγάπη και φροντίδα για τα ζώα... κάτι θα ξέρουν παραπάνω....
Στη συνέχεια αφήσαμε τα παιδιά ελεύθερα να ζωγραφίσουν τη νέα γνώση όπως τα ίδια επιθυμούν και φυσικά υπήρξαν πολλές και διαφορετικές οπτικές. Ζωάκια θάλασσας να πνίγονται από τα σκουπίδια, άνθρωποι να τα πετούν όπου βρουν, γοργόνες να αναρωτιούνται πώς η αφεντιά τους θα κολυμπήσει σε βρώμικη θάλασσα και η θετική και αισιόδοξη πλευρά της πεντακάθαρης θάλασσας με υγιή και χαρούμενο το ζωικό βασίλειο!

Τέλος παίξαμε διασκεδαστικά παιχνίδια με τους αγαπημένους μας φίλους (παιχνίδι αντιστοιχίας του ζώου σε διαφορετικό μέγεθος και εύρεση με μεγεθυντικό φακό) και κατασκευή αφίσας ευαισθητοποίησης!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου