Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Σεισμός! Όχι πανικός!

13/10: Παγκόσμια ημέρα μείωσης φυσικών καταστροφών. Τί είναι ο σειμός;;; Πώς δημιουργείται;;; Κατ' αρχήν ας δούμε πώς είναι η Γη μας. Σαν ένα μήλο, με τη φλούδα της (το φλοιό), το εσωτερικό της (τον μανδύα) και τα κουκούτσια της (τον πυρήνα). Εμείς όλοι ζούμε στον φλοιό της Γης αλλά όσα συμβαίνουν εκεί προκαλούνται και από τα υπόλοιπα στρώματα. Με τόση θερμότητα στον πυρήνα λογικό να χορεύουν οι τεκτονικές πλάκες! Και οι τεκτονικές πλάκες είναι σαν το φλοιό του πορτοκαλιού αλλά σε κομμάτια...!!!

Ας κάνουμε ένα πείραμα. Πάνω σε χαρτόκουτες θα χτίσουμε κτίρια και ό,τι άλλο θέλουμε. Θα βάλουμε και αυτοκίνητα και δέντρα και ζώα. Τώρα ας κουνήσουμε τις χαρτόκουτες σαν τις τεκτονικές πλάκες. Ακριβώς όπως όταν γίνεται σεισμός. Τί συμβαίνει;;; Όσο πιο πολύ τις κουνάμε τόσο πιο πολλά κτίρια πέφτουν και ειδικότερα τα ψηλά κτίρια και τα μικρά αυτοκίνητα. Σεισμός!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



Αλλά δεν αρκεί να ξέρουμε πώς προκαλείται. Εξίσου σημαντικό είναι να ξέρουμε πώς θα προστατευτούμε αν συμβεί. Ένα τραγούδι μας βοήθησε πολύ να εντοπίσουμε τα βασικά μέτρα προστασίας μέσα στις τάξεις που υπάρχουν έπιπλα, στις τάξεις που δεν υπάρχουν και έξω στην αυλή μας στο σημείο συγκέντρωσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου