Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Το παπάκι παει... από το "Χαμόγελο του Παιδιού"


Την εβδομάδα που μας πέρασε ασχοληθήκαμε με το θέμα της εξαφάνισης των παιδιών και πώς μπορούν τα παιδιά να δράσουν ώστε να διευκολύνουν την εύρεσή τους σε περίπτωση που χαθούν. Το πρόγραμμα "Το παπάκι πάει" από το "Χαμόγελο του Παιδιού"  μας βοήθησε να προσεγγίσουμε το θέμα με τρόπο ελκυστικό για τα παιδιά. Άλλωστε η κούκλα είναι πάντα μια επιτυχημένη μέθοδος προσέγγισης της θεματολογίας στο νηπιαγωγείο. 


Την πρώτη ημέρα ένα παπάκι έξω από την πόρτα μας φώναζε κι εμείς τρέξαμε να δούμε τί συνέβη. Το παπάκι μας είπε μόνο ότι χάθηκε από τη μαμά του και έκλαιγε με λυγμούς ζητώντας τη βοήθειά μας! Εμείς αποφασίσαμε να βοηθήσουμε μέσω των δικών μας βοηθών και φτιάξαμε τις κούκλες μας κάθε τμήμα με τον δικό του αειφόρο τρόπο, όπως κάλτσες, κουταλάκια ή ρολά υγείας. Φυσικά δεν παραλείψαμε να φτιάξουμε και φωλίτσες για τα παπάκια μας!


Την επόμενη ημέρα οι κυρίες έπαιξαν ένα κουκλοθέατρο με πρωταγωνιστή τον Αλέξανδρο που έχασε τη μαμά του στη λαϊκή αγορά. Μέσα από τον Αλέξανδρο μάθαμε ποια είναι τα σωστά βήματα ώστε να μας βρουν σύντομα. Παίξαμε με τα ζάρια που απεικόνιζαν πρόσωπα, συναισθήματα και καταστάσεις και συζητήσαμε πολύ για το πώς νιώθει κάθε εμπλεκόμενος σε μία εξαφάνιση παιδιού. 



Την τρίτη ημέρα το παπάκι, ο Πάκος, μας αφηγήθηκε την περιπέτειά του και τον βοηθήσαμε να βρει την μαμά του δίνοντάς του συμβουλές. Στο τέλος κάναμε όλοι μαζί το πάρτι για τα γενέθλιά του (γιατί γι'  αυτό χάθηκε, πήγε στο παπι-μάρκετ με τη μαμά του για να ψωνίσουν για το πάρτι του και άφησε το χέρι της) και του τραγουδήσαμε δυνατά!




Μια αφίσα είναι αναγκαία να μας υπενθυμίζει καθημερινά πώς θα δράσουμε σε ανάλογη περίπτωση. Ο Πάκος χόρεψε και διασκέδασε μαζί μας!










Τέλος αξιολογήσαμε το πρόγραμμα μέσα από φύλλα εργασίας. Το σημαντικό είναι να θυμόμαστε τρία πράγματα: Μένουμε εκεί που είμαστε, φωνάζουμε βοήθεια, δεν ανταποκρινόμαστε σε προσκλήσεις αγνώστων και τηλεφωνούμε είτε στην αστυνομία είτε στο Χαμόγελο του Παιδιού ζητώντας βοήθεια.  

Σημαντικές πληροφορίες που χρειάζεται συχνά να υπενθυμίζουμε στα παιδιά ώστε να δράσουν ψύχραιμα σε μία δύσκολη στιγμή.

Οι κούκλες χρησίμευσαν και για άλλον έναν σημαντικό λόγο που θα αποκαλύψουμε στις 6/3/21.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου