Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ, ΝΑΙ ΣΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ!


Το έπος του '40 είναι η πρώτη επαφή των παιδιών με ιστορικά γεγονότα και μάλιστα από την Παγκόσμια στην Τοπική μας Ιστορία. Η διασύνδεση των γεγονότων είναι μια λεπτή διαδικασία που χρίζει προσεκτικών βημάτων. Μικρά και κατανοητά βήματα για να καλλιεργήσουμε την ιστορική επίγνωση. 

Αρχικά με βιβλία που μας εισάγουν ευχάριστα στο θέμα και μας βοηθούν να εντοπίσουμε τα γεγονότα αλλά και τη διαφορά του πολέμου από την ειρήνη.



Στη συνέχεια πλούσιο εποπτικό υλικό με εικόνες και χάρτες αλλά και ιστορίες από παππούδες που μας διηγούνται τα παιδιά.





Η απαραίτητη ιστοριογραμμή  σε συνδυασμό με τα συναισθήματα του πολέμου πριν και μετά. Το πριν ζωγραφισμένο από τα παιδιά και το μετά σε φωτογραφικά ντοκουμέντα. 


Μια μεγάλη ανθρώπινη φιγούρα με μια καρδιά που αλλάζει συναισθήματα σε κάθε εικόνα-ιστορικό ντοκουμέντο μας βοήθησε να εντοπίσουμε πληθώρα θετικών και αρνητικών συναισθημάτων.

Ακολούθησε μια υπέροχη επίσκεψη που θα μας μείνει αξέχαστη!!! 

Κι ένα τεράστιο αλεξίπτωτο μας εισήγαγε βιωματικά στην ιδιότητα του αλεξιπτωτιστή.
 Φυσικά οι καλεσμένοι μας δεν φεύγουν ποτέ με άδεια χέρια!!!








Μικροί αλλά πανέτοιμοι αλεξιπτωτιστές εμφανίστηκαν και στο δικό μας σχολείο! Φτιαγμένοι από φίλτρα καφέ και σύρμα πίπας, πήδηξαν από διαφορετικά επίπεδα και παρατηρήσαμε πόσο γρήγορα πέφτουν...

Ακολούθησαν πολλές παιγνιώδεις δραστηριότητες, σύνθεσης, αντιστοίχισης, γραφής και εικαστικών.

 Όλα αυτά αποτυπώθηκαν σε ανοιχτά φύλλα εργασίας από όπου αντλούμε πληροφορίες για τη γνώση που αποκόμισαν τα παιδιά αλλά και για την οπτική τους τοποθέτηση σε εμπειρίες και συναισθήματα.

Μετά από λίγες πρόβες και τη δημιουργία του κατάλληλου σκηνικού με μέσα απλά και κυρίως από τα χέρια των παιδιών, υλοποιήσαμε την γιορτή μας ενώπιον των γονιών. Μικρή, περιεκτική χωρίς πολλά λόγια αλλά με αρκετή δραματοποίηση. 

ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ
ΝΑΙ ΣΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου