Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Διερευνώντας την ζωή στο Β. Πόλο!


Ταξίδι στο Β. Πόλο μας επιφύλασσε η εβδομάδα που πέρασε... και παρά το κρύο, η διαδρομή ήταν πολύ ενδιαφέρουσα!!!




 Κατ' αρχήν το πρωινό της Δευτέρας μας βρήκε με χιόνι!!! Καλά δεν ήταν αληθινό, ήταν τεχνητό (με σόδα, νερό και μαλακτικό μαλλιών) αλλά τη δουλειά του μια χαρά την έκανε!!! Συζητήσαμε για την υφή του, το χρώμα του, φτιάξαμε τον χιονάνθρωπο που διαβάσαμε και στο βιβλίο και το χαρήκαμε πολύ!!!





Μετά το χιόνι σειρά έχει μια άλλη μορφή του νερού, ο πάγος. Γεμίσαμε λοιπόν τρία μπαλόνια με νερό και μέσα ρίξαμε από μια γυάλινη καρδούλα. Την επόμενη μέρα αποκαλύφθηκε ο πάγος που έκρυβε την καρδιά. Το παιχνίδι ήταν εφευρετικό: Χωριστήκαμε σε τρεις ομάδας και κάθε μία έπρεπε να λιώσει όσο πιο γρήγορα γινόταν τον πάγο για να βρει την καρδιά... και ο αγώνας ξεκίνησε. Άλλοι πήγαν στο καλοριφέρ, άλλοι στο νερό, άλλοι δοκίμασαν και τα δύο και άλλοι κάναν παράπονα που δεν είχε βγει ο ήλιος να βοηθήσει την κατάσταση!!! Η παρατήρηση και η καταγραφή του αποτελέσματος μας βοήθησε να καταλάβουμε πώς ο πάγος λιώνει γρήγορα... 

Το εύλογο ερώτημα με τις αλατιέρες για το χιόνι που ακούμε στην ειδήσεις δεν άργησε να διατυπωθεί από τα παιδιά. Προχωρήσαμε λοιπόν στο πείραμα με το αλάτι... τί συμβαίνει αν ρίξουμε αλάτι στον πάγο;;;; Παρατηρήσαμε ότι τον λιώνει δίνοντάς του ιδιαίτερα σχήματα και φυσικά η εικαστική πινελιά ήταν απαραίτητη!




 Έτσι σιγά σιγά μεταβήκαμε στο Β. Πόλο! Εντοπίσαμε πού βρίσκεται και αναρωτηθήκαμε για το πώς μπορεί να είναι εκεί... καταιγισμός ερωτήσεων!!! 

Πώς όμως θα βρούμε απαντήσεις;;;;







 Από τα βιβλία, ξεφυλλίζοντάς τα, από το διαδίκτυο ψάχνοντας για βίντεο και πληροφορίες και φυσικά από όσα γνωρίζουμε ήδη. Επιδοθήκαμε λοιπόν ανα ομάδες στην διερεύνηση του θέματος. 






 Μας δόθηκε η ευκαιρία να μάθουμε πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για τους εσκιμώους και τη ζωή τους στον παγωμένο Β. Πόλο. Μάλιστα πολλές από τις ασχολίες τους έγιναν ευχάριστα παιχνίδια για εμάς και καταλήξαμε φτιάχνοντας τον φίλο μας τον Ινουίτ και μια βαλίτσα με τη ζωή του. 





Όσα σπουδαία είδαμε, ακούσαμε και διαβάσαμε, τα ζωγραφίσαμε δίνοντας απαντήσεις στα αρχικά μας ερωτήματα.





 Μέσα από τις αναζητήσεις μας δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα ζώα του Β. Πόλου. Ιδιαιτέρως η τροφική αλυσίδα που τα συνδέει μας έκανε μεγάλη εντύπωση... αναπόφευκτη για τη διατήρηση της ζωής η αλυσίδα.





Αναπόφευκτη και η αντιπαράθεση της ζωής των ζώων με αυτά που δεν ζουν στον Β. Πόλο. Συγκεκριμένα η Μπουμού και η Μπαμπαλού, μια καφέ και μια λευκή αρκούδα μας οδήγησαν στον εντοπισμό συνδέσεων και διακρίσεων. 

Μετά από όλα αυτά δεν παραλείψαμε να κάνουμε και ένα νοερό ταξιδάκι στο Β. Πόλο με την ανάλογη ηχητική υπόκρουση. 

 Τέλος κάναμε το πείραμα σχετικά με το λίπος των ζώων του Β. Πόλου που τα βοηθάει να παραμένουν ζεστά και δεν "γίνονται παγάκια" από το κρύο!!! Το ένα δάχτυλο το βάλαμε μέσα στο σακουλάκι που είχε βαζελίνη και το άλλο στο σακουλάκι που δεν είχε και τα βουτήξαμε στον πάγο και μαντέψτε: Το δάχτυλο με τη βαζελίνη δεν κρύωνε, το άλλο όμως.... Έτσι συμβαίνει και με το λίπος των ζώων. Τα πανέμορφα ζώα του Β. Πόλου μας ενέπνευσαν να τα δημιουργήσουμε με υπέροχο λευκό μείγμα που παγώνει (σόδα, νερό και κορν φλάουρ σε μέτρια φωτιά).  Μπρρρρ!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου