Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

ΕΡΜΗΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΥΡΩ ΜΑΣ...

Εβδομάδα κώδικα και ξεκινήσαμε με τα απλά, αυτά που υπάρχουν γύρω μας και δεν γνωρίζουμε το λόγο. Έτσι εντοπίσαμε τα σήματα στο σχολείο μας, τα ερμηνεύσαμε, δημιουργήσαμε αυτά που λείπουν (όπως η θέση πάρκινγκ για ΑΜΕΑ και η σήμανση ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΕΤΕ στα κουτιά της πυρόσβεσης) και φτιάξαμε έναν πίνακα αποκωδικοποίησης των συμβόλων που υπάρχουν σε πόρτες και εισόδους. Τώρα πια όποιος μας επισκέπτεται θα μπορεί να διαβάσει τη σήμανση στο σχολείο μας αλλά κι εμείς θα γνωρίζουμε τί συμβολίζουν τα εικονίδια γύρω μας... τα οποία θα συναντήσουμε σίγουρα και στο εξωσχολικό μας περιβάλλον. 

 Να γράφουμε συνταγές ξέρουμε, αλλά να διαβάζουμε συνταγές που έχουν γράψει άλλοι;;;; Τελικά δεν ήταν τόσο δύσκολο! Μια μαμά αποφάσισε να μας φτιάξει ντόνατς και πριν την εφαρμογή μας έδωσε τη συνταγή να την αποκωδικοποιήσουμε. Τα καταφέραμε πολύ καλά με συνεργασία φυσικά! Κάτι ξέρω εγώ, κάτι εσύ.... πολλά μυαλά μαζί κάνουν πάντα καλύτερη δουλειά! Η επιβράβευσή μας ήταν φυσικά η υλοποίηση της συνταγής και μια υπέροχη φρουτοσαλάτα να την συνοδεύει!!!

 Μα φυσικά ο κώδικας περιβάλλει όλο τον κόσμο μας! Τρεις διαφορετικοί κάδοι σκουπιδιών (απορριμάτων, μάθαμε και μια καινούρια λέξη) που όμως ξέρουν οι επισκέπτες μας και οι γονείς να τους χρησιμοποιήσουν;;; Ας τους ενημερώσουμε με τη δημιουργία αφισών. Απλά σχέδια, απαραίτητα βέλη υπόδειξης, λίγες λέξεις και έτοιμες οι αφίσες μας. Τις πλαστικοποιήσαμε, τις κολλήσαμε και τώρα μένει να ακολουθήσουν όλοι τις οδηγίες!




 Και η μουσική που ακούμε τί νομίζετε πως είναι;;; Κώδικας και αυτή... Μα τόσο μαγικός που πραγματικά οι μουσικές αξίες μας συνεπήραν! Τις παίξαμε, τις χτυπήσαμε στα χέρια, στα όργανα και τελικά τις ζωγραφίσαμε όπως ο καθένας ήθελε, τα νήπια κλήθηκαν και να τις καταγράψουν ενώ τα προνήπια κυρίως να τις ζωγραφίσουν.




Και τελικά έφτασε η μέρα που οι υπολογιστές πήραν τη θέση τους και τα παιδιά με ανυπομονησία κωδικοποίησαν χριστουγεννιάτικες κάρτες. Χρησιμοποιήσαμε το πρόγραμμα "iwishyouto" και φτιάξαμε κινούμενες κάρτες.... Όλα μας τα βήματα αποτυπώθηκαν σε αυτές και μπορούσαμε να τα αναπαράγουμε με τη σειρά ξανά και ξανά! Υπέροχη διαδικασία που φυσικά την δείξαμε και στους γονείς μας!!! 


Με λίγες και απλές δραστηριότητες συνειδητοποιήσαμε πως όλα γύρω μας έχουν μια ερμηνεία, την οποία θα πρέπει πάντα να αναζητούμε και φυσικά να αξιολογούμε... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου