Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Εδώ Πολυτεχνείου κραυγή, καλούν το Χρέος κι η Τιμή. (Β. Ρ)



Μια διαφορετική Ντενεκεδούπολη παίξαμε στο σχολείο μας! Ντενεκεδούπολη με μαύρο θέατρο! Πειραματιστήκαμε, παρατηρήσαμε, ενθουσιαστήκαμε και αποδώσαμε θεατρικά την ιστορία του Λαδένιου, της Μηλίτσας, του Βουτυρένιου και των φίλων της Ντενεκεδούόλης που μοιάζει με αυτή του Πολυτεχνείου!






 Ας τα πάρουμε όμως όλα από την αρχή. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα σε βίντεο και ήχο μας αφηγήθηκαν την ιστορία του Πολυτεχνείου, την ιστορία της Δημοκρατίας... Με απλά λόγια και πάντα τις εικόνες για οδηγό, αποτυπώσαμε κι εμείς την ιστορία, τα γεγονότα με χρονολογική σειρά, την αρχή, τη συνέχεια, τα προβλήματα και την κατάληξη. Συζητήσαμε την επίδραση των γεγονότων στο σήμερα και υποθέσαμε τί θα γινόταν αν δεν είχε αποκατασταθεί η Δημοκρατία στη χώρα μας.



Φτιάξαμε το Πολυτεχνείο όπως το φανταστήκαμε και ζωγραφίσαμε τη Δικτατορία και τη Δημοκρατία με έμφαση στα συναισθήματά μας για κάθε πολίτευμα. Πολλές παρομοιώσεις με την τάξη μας έλαβαν χώρα και πολλές αναλύσεις σχετικά με το ποια από τις δύο καταστάσεις είναι πιο εφικτή και πιο δίκαια... 





 Η ιστορία του Πολυτεχνείου αγγίζει πολύ τα παιδιά... ειδικά όταν γίνεται αναφορά στα περιστατικά βίας... Να σημειωθεί ότι τα παιδιά έδειξαν να φανατίζονται με τους πραξικοπηματίες και άρχισαν να αναφέρουν βίαιους τρόπους τιμωρίας γι' αυτούς... Το γεγονός ήταν μια καλή αφορμή να συζητήσουμε για νομοθεσία και δικαιοσύνη... Ακόμα και ο πιο άνομος δικαιούται ανθρώπινη μεταχείριση... Η βία δεν λύνει τα προβλήματα και δεν παραδειγματίζει, παρά μόνο η δικαιοσύνη και η εφαρμογή της νομοθεσίας... Κατ' επέκταση η εφαρμογή κανόνων στην τάξη μας... και στην υπόλοιπη ζωή μας..





Στη συνέχεια διαβάσαμε την πολυαγαπημένη Ντενεκεδούπολη στην λατρεμένη κοινή μας γωνιά της βιβλιοθήκης! Αποφασίσαμε να φτιάξουμε τη δική μας Ντενεκεδούπολη με σχήματα και ξεκινήσαμε την εργασία...






 Μια έκπληφη μας περίμενε στην αίθουσα προβολών! Μια λάμπα έκανε τη Ντενεκεδούπολή μας να φωσφορίζει!!! Παίξαμε ανά ομάδες την ιστορία, γελάσαμε και ήταν μια υπέροχη εμπειρία που θα έχει και συνέχεια... σύντομα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου