Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

ΣΩΣΤΕ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΑ! OUTDOOR CLASSROOM DAY


Η παγκόσμια ημέρα μέλισσας συνέπεσε με την παγκόσμια δράση Outdoor Classroom Day (https://outdoorclassroomday.com/), στην οποία συμμετέχουμε για δεύτερη συνεχόμενη φορά και εξυπηρετεί απόλυτα τον σκοπό της βιωματικής μάθησης σχετικά με τη μέλισσα αλλά και τα υπόλοιπα έντομα. Έτσι πριν από αυτή την ημέρα και με αφορμή όσα παρατηρούμε αυτές τις ημέρες στην αυλή μας, συζητήσαμε για τα έντομα μέσα από βιβλία, εποπτικό υλικό και πολλή παρατήρηση!


Ανεξάντλητο θέμα τα έντομα. Δημιουργίες, κώδικας ονομάτων, βιβλία εγκυκλοπαιδικά και παραμύθια, μαθηματικές δραστηριότητες με αφορμή τα έντομα και ένα ξενοδοχείο εντόμων να ξεκουράζονται στον κήπο μας με όλες τις ανέσεις τους!





Η μέλισσα όμως έχει την τιμητική της και συζητήσαμε αρχικά για τον κύκλο της ζωής της, τα στάδια δημιουργίας μελιού και την ιδιαίτερη κοινωνία των μελισσών. Μάλιστα αναφέραμε όλα τα προβλήματά της (μας βοήθησε  Μάγια σε αυτό) και εντοπίσαμε τις πιθανές λύσεις.





Η αποφυγή φυτοφαρμάκων, η φύτευση σπόρων και λουλουδιών και λίγο νεράκι για να τις ξεδιψάσουμε είναι οι εύκολοι τρόποι να σώσουμε τις πολύτιμες μέλισσες που μας δίνουν το μέλι και επικονιάζουν τη φύση! 







Όλα αυτά φυσικά τα καταγράψαμε σε μια κατασκευή για να τα δείξουμε στους γονείς μας και να τους ενημερώσουμε!









Οι μέλισσες έγιναν οι αγαπημένες μας και φροντίσαμε να τις έχουμε πάντα παρέα! Τις απεικονίσαμε σε βότσαλα και τις τοποθετήσαμε στον κήπο μας, τις δημιουργήσαμε με τις παλάμες μας, παίξαμε με το αρχικό τους γράμμα και κάναμε κουτσώ σε κερύθρα!





Το βιβλίο Μια μέλισσα με λύση μας ενημέρωσε για τους θορύβους των πόλεων και τα καυσαέρια που τρομάζουν τις μέλισσες. Έτσι προσπαθήσαμε να οδηγήσουμε την Μελίνα (bee bot) μέσω κώδικα στον κήπο αποφεύγοντας τον θόρυβο του αεροδρομίου, τις ψηλές πολυκατοικίες, τις κόρνες των αυτοκινήτων, τα καυσαέρια του εργοστασίου και τα φυτοφάρμακα. Η Μελίνα με τη βοήθεια τον παιδιών έφτασε σώα και αβλαβής στον κήπο και ήπιε ευχαριστημένη το νέκταρ που τόσο το έχει ανάγκη!


Εκτός όμως από τη μέλισσα και άλλα έντομα είναι ωφέλιμα για τον κήπο μας και είναι ανάγκη να τα προσέχουμε. Μάλιστα πειραματιστήκαμε με μια απλή συνταγή και θρεπτική για τα φυτά με μαγιά και μέλι. Ψεκάσαμε με αυτήν τα φυτά μας και παρατηρήσαμε ότι γρήγορα προσεγγίσαμε έντομα που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη των φυτών τρώγοντας τα βλαβερά παράσιτα. Η μαγεία της φύσης!


Το μάθημα στην αυλή ήταν υπέροχο καθώς κάναμε και πικ νικ και χαρήκαμε τις ομορφιές της φύσης! Σίγουρα θα το ξανακάνουμε! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου