Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Το σώμα μας μέσα από διερευνήσεις, συσχετίσεις, παρατήρηση, πειράματα, προσομοίωση... και τέχνη φυσικά!



 ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ: ΜΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΥΣΗ.





Το σώμα μας. Ας ξεκινήσουμε από αυτά που ξέρουμε. Πώς είμαστε εξωτερικά; Κεφάλι, κορμός, χέρια και πόδια! Τα εντοπίσαμε σε περιοδικά και φτιάξαμε κολάζ, τα συνθέσαμε με τα τουβλάκια και φτιάξαμε μαγνητάκια για το ψυγείο μας.


 


Και τί ακριβώς κάνουμε με τα παραπάνω;;; Με το κεφάλι:βλέπουμε, μυρίζουμε, ακούμε, γευόμαστε και.... το κουνάμε πάνω κάτω! Με τα χέρια: χτυπάμε παλαμάκια, οδηγάμε, πιάνουμε, παίζουμε και... αγκαλιάζουμε! Με τα πόδια: κλωτσάμε, περπατάμε, τρέχουμε, ανεβαίνουμε σκάλες και... χορεύουμε! Τα κολλήσαμε και αυτά στο ψυγείο του σχολείου μας για να τα βλέπουμε καθημερινά φτιάχνοντας έναν άνθρωπο από χαρτόκουτα. Το πρόσωπο μονοπώλησε για λίγο το ενδιαφέρον μας, καθώς εξαίρετοι καλλιτέχνες έχουν ασχοληθεί με αυτό. Κλέψαμε λίγη από την έμπνευση του Picasso και του Miro και δημιουργήσαμε!



Ας πάμε και σε αυτά που δεν βλέπουμε. Τί έχουμε μέσα μας; Πολύ συζήτηση, βιβλία, παρατήρηση και πειράματα μας βοήθησαν να καταλάβουμε σε τί εξυπηρετούν τόσα πολλά όργανα!







Και ο δίσκος με τα καλούδια της φύσης τί σχέση έχει;;; Η φύση είναι θαυμάσια κι εμείς απολαύσαμε συσχετίσεις ανάμεσα σε όργανα του σώματος και διάφορα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς! Πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση που ενθουσίασε τα παιδιά!






 Μια που τα είχαμε στο δίσκο ήταν κρίμα να μην τα γευτούμε. Μα τί συμβαίνει στο σώμα μας όταν τρώμε; Το ταξίδι της τροφής μέσα από προσομοίωση έγινε ένα ευχάριστο παιχνίδι για όλους μας που μπορούμε καθημερινά να το χαιρόμαστε!






Ήρθε και η στιγμή να προχωρήσουμε βαθύτερα, στον σκελετό μας! Ένα βίντεο μας βοήθησε να κατανοήσουμε τη δομή του σκελετού, τη λειτουργία του και την αναγκαιότητα ύπαρξής του. Οι ακτινογραφίες στο φως του ήλιου ήταν μια επιβεβαίωση των παραπάνω και τις παρατηρήσαμε πολύ ώρα προσπαθώντας να ανακαλύψουμε ποιο μέρος του σώματος απεικονίζουν. Έπειτα συνθέσαμε τον σκελετό, τον διαλύσαμε και τον ξανασυνθέσαμε για να ελέγχξουμε τη γνώση μας. 


Τέλος, φτιάξαμε ένα flip book που αντικαθιστά το ελεύθερο φύλλο εργασίας. Μετά από κάθε ενότητα (εξωτερικά χαρακτηριστικά, εσωτερικά όργανα και σκελετός) ζωγραφίσαμε τον άνθρωπο σύμφωνα με όσα μάθαμε. Στο τέλος ενώσαμε τα τρία φύλλα, τα κόψαμε σε δύο οριζόντιες λωρίδες και ξεκίνησε η διασκέδαση παρέα με τη μάθηση!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου