Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Τραβώντας μια... ιστοριογραμμή για το έπος του '40.



ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940







Το ΌΧΙ  των Ελλήνων στο αίτημα κατάκτησής τους από τους Ιταλούς είναι ένα γεγονός όχι αποκομμένο από την ευρύτερη εθνική και παγκόσμια ιστορία. Έτσι ξεκινήσαμε την ιστοριογραμμή μας από τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, την ιταλική πρόκληση στο πλοίο Έλλη, την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου και την συνδρομή των γυναικών στα βουνά της Αλβανίας, την αφετηρία της Κατοχής και την συμβολή της Κρήτης στους αγώνες για την ελευθερία και ειδικότερα του τόπου μας, του Ταυρωνίτη και τέλος την απελευθέρωση της χώρας μας. Στην ιστοριογραμμή αυτή βασιστήκαμε και δουλέψαμε στην διερεύνηση των γεγονότων. Έτσι έφτιαξε ο καθένας τη δική του ιστοριογραμμή, ζωγραφίζοντας τα γεγονότα με τη δική του ματιά για να μπορεί να τα αφηγηθεί σε γονείς και συγγενείς. Η γιορτή μας φυσικά βασίστηκε και αυτή στην εξιστόρηση των γεγονότων με την ίδια σειρά. Δώσαμε φωνή και ανάλογη μουσική στα γεγονότα και τα παραθέσαμε το ένα δίπλα στο άλλο παρουσιάζοντάς τα στους γονείς μας.


Οι ασκήσεις φωνολογικής ενημερότητας δεν έλειψαν φυσικά με αφορμή λέξεις από τα γεγονότα καθώς επίσης και τα παραμύθια που εξιστορούν ανάλογα γεγονότα στα οποία τα παιδιά κλήθηκαν να βρουν το πρόβλημα και τη λύση, όπως ακριβώς συμβαίνει με κάθε ένοπλη σύρραξη. Ας ελπίσουμε τα παιδιά να βρίσκουν πάντα ειρηνικές λύσεις...








Η κατασκευή του εθνικού μας συμβόλου είναι βασική δραστηριότητα που εξυπηρετεί τόσο μαθηματικές δεξιότητες (σχήματα, μοτίβα) όσο και γλωσσικές (συλλαβές και αναγνώριση αυτών). Μα αν θέλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να γίνουν φιλειρηνηστές δεν μπορούμε παρά να τους μιλήσουμε για την έννοια της ειρήνης (παρά το ότι είναι πολύ δύσκολη στη σύλληψή της). Το σύμβολό της, πώς την φανταζόμαστε, τί μας προσφέρει και πώς την ονειρεύεται ένας στρατιώτης ήταν λίγα από όσα συζητήσαμε και δημιουργήσαμε.





Τέλος ένα τραγούδι που άγγιξε πολύ της καρδιές των παιδιών έχει άμεση σχέση με αισθήματα φιλειρηνικά και φιλανθρωπικά:

ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΦΕΚΑΣ ΑΝΤΡΕΑ
ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΦΕΚΑΣ ΓΙΑΤΙ
ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ ΝΕΑ
ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΚΙ ΕΜΑΣ ΚΙ ΑΥΤΟΙ
ΣΤΗ ΒΕΡΟΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΡΕΜΗ
ΜΑΝΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου