Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Υπέροχη απεραντοσύνη 🌗🌎🌞🚀🔭


Το ηλιακό σύστημα, οι αστερισμοί, η περιφορά και περιστροφή της γης, οι φάσεις της σελήνης είναι από τα μυστήρια της φύσης που εντυπωσιάζουν πάντα τα παιδιά και όχι μόνο... Βήμα βήμα επί 2 εβδομάδες αναλύσαμε παραμέτρους αυτών και το απολαύσαμε δεόντως!




Εν αρχή ην το φως... όλα ξεκίνησαν από μια έκρηξη που οδήγησε στη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος και την μορφολογία της γης αλλά και των άλλων πλανητών.




Το ταξίδι ξεκίνησε από τις κινήσεις της γης που καθορίζουν τον χρόνο και τους καθημερινούς μας ρυθμούς. Μέρα νύχτα και εποχές δημιουργούνται από την κίνηση και τη θέση της γης αναφορικά με τον ήλιο. Η περιστροφή είναι η κίνηση της γης γύρω από τον εαυτό της και ο ρυθμός εναλλαγής της ημέρας και της νύχτας. 


Η περιφορά είναι η κίνηση της γης γύρω από τον ήλιο και σε συνδυασμό με την θέση της γης (την απόστασή των ημισφαιρίων από τον ήλιο) δημιουργούνται οι εποχές. Αν και είναι δύσκολο να κατανοηθεί πλήρως από τα παιδιά, η βιωματική προσέγγιση βοήθησε πολύ να αντιληφθούν τους λόγους εναλλαγής των εποχών και την αδιάκοπη επανάληψη αυτών.

Όμως η γη  και ο ήλιος δεν είναι μόνοι τους, έχουν παρέα στη γειτονιά τους άλλους 7 πλανήτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά και γνωρίσματα. Αρχικά κινούνται όλοι σε μια κυκλική τροχιά γύρω από τον ήλιο (άλλοι και γύρω από τον εαυτό τους) και έχουν σφαιρικό σχήμα. Φυσικά έχουν και τα δικά τους μοναδικά ονόματα που τους έχουν αποδώσει οι άνθρωποι.


Οι εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας μας βοήθησαν να εντοπίσουμε τα χρώματα των πλανητών και λίγα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους... Πραγματικά εντυπωσιακές εφαρμογές που λειτουργούν βελτιωτικά στο ενδιαφέρον των παιδιών.





Τα μαθητικά και η γεωμετρία διδάσκονται αβίαστα μέσα από τα μεγέθη των πλανητών (παιχνίδι με ενσφηνώματα από το μεγαλύτερο στο μικρότερο και αντίστροφα, με όμοια ή ανόμοια μεγέθη), την απόσταση των πλανητών από τον ήλιο (παιχνίδι με ρολά υγείας ως ραβδόγραμμα) και την εκμάθηση των τακτικών αριθμών ως προς την αριθμητική παράταξη των πλανητών σε σχέση με τον ήλιο. 


Η δημιουργία δεν θα μπορούσε να λείπει. Στυλό 3d και κατασκευή του ηλιακού συστήματος. Με αρκετή υπομονή και επιμονή δημιουργήσαμε μοντέλα των πλανητών στα οποία τοποθετήσαμε led ρεσώ. Όλα αυτά τοποθετήθηκαν σε κούτα με το μοντέλο του ήλιο και στο σκοτάδι το θέαμα είναι μοναδικό! Τόσο που τραγουδήσαμε με την καρδιά μας... 
 



Ένας ανάγλυφος πίνακας απομίμηση του Kandinsky ήταν επίσης μια από τις δημιουργίες μας.  Όλα αυτά για έναν ιδιαίτερο σκοπό που θα αποκαλύψουμε σύντομα... 








Σειρά είχε η σελήνη μας και τα πολλά της πρόσωπα ή μάλλον οι διαφορετικές της πτυχές. Οι φάσεις της σελήνης μας εντυπωσίασαν και ο Φεγγαροσκεπαστής μας βοήθησε όχι μόνο να τις κατανοήσουμε αλλά να πάρουμε και δίπλωμα Φεγγαροσκεπαστή!!! 




Τα αστέρια μας;;;;; Δεν θα ασχοληθούμε με αυτά;;;; Μα φυσικά και μάλιστα με την πιο όμορφη ιδιότητά τους, τις συνθέσεις που δημιουργούν μεταξύ τους... Μέχρι και τα αστέρια γνωρίζουν τη δύναμη της συνεργασίας! Ασχοληθήκαμε με τους πιο γνωστούς αστερισμούς, τους προβάλαμε στο ταβάνι και φτιάξαμε φυσικά και τους δικούς μας με την βοήθεια της κυρίας Εύας που μας έμαθε τα σχήματα στα αγγλικά. 


Αλλά και πάλι η τεχνολογία είναι εδώ για να επεκτείνει με τρόπο μοναδικό τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας. Με εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας εντοπίσαμε τους αστερισμούς στον ουρανό και φτιάξαμε και τους δικούς μας ατομικούς προβολείς για να μάθουμε και τίποτα στους γονείς μας! Ο γνωστός πίνακας του V. Gogh έγινε ανάγλυφος στα χεράκια μας!


Μετά από όλα αυτά είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο ταξίδι... ή σχεδόν έτοιμοι... Χρειάζεται να λάβουμε εκπαίδευση αστροναύτη, επομένως ξεκινάμε εξάσκηση για να δυναμώσουμε, πειράματα για να έχουμε γνώσεις και παιχνίδι για να απολαύσουμε την διαδικασία!




Καλό μας ταξίδι!!! 
Θα φέρουμε δείγματα από τους πλανήτες, θα ζήσουμε σπουδαίες στιγμές μέσα στον πύραυλο και σίγουρα θα κάνουμε μεγάλες ανακαλύψεις!!


Και μετά από όλα αυτά....







Θα γίνουμε μέλη της ΝASA  και θα έχουμε το δικό μας πλανητάριο στο οποίο θα μεταδίδουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας στο κοινό μας... Η είσοδος με εισιτήριο παρακαλώ και στο τέλος της προβολής θα λάβετε και αναμνηστικό!!! Σας περιμένουμε!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου