Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Τι εστί Ωκεανός; Κόσμου εναγκάλισμα (Σεκούνδος ο Σιωπηλός)


Η 8η Ιουνίου είναι παγκοσμίως αφιερωμένη στους Ωκεανούς από το 1992. Θεσμοθετήθηκε στις 8 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς, κατά τη διάρκεια της Συνόδου για την Γη στο Ρίο Ντε Ζανέιρο, όπου 150 ηγέτες απ' όλο τον κόσμο υπέγραψαν τη Συνθήκη για την Βιοποικιλότητα, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την εξαφάνιση σπανίων ειδών από το ζωικό και φυτικό βασίλειο. Από το 2009,η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/39 © SanSimera.gr


Αρχικά εντοπίσαμε τους Ωκεανούς, ανακαλύψαμε τις ιστορίες πίσω από τις ονομασίες τους και καταγράψαμε σε τί μας είναι χρήσιμοι, στα ταξίδια, σε εξαγωγή πρώτων υλών και στην διασκέδασή μας.





Στη συνέχεια και μέσα από κατάλληλα βίντεο, θεατρικά και εποπτικό υλικό αντιπαραβάλαμε τον καθαρό από τον βρώμικο ωκεανό και δώσαμε τις πιθανές λύσεις με πράξεις και συνθήματα. Καθαρίσαμε κάνοντας ανακύκλωση γιατί δεν αρκεί να καθαρίζουμε αλλά να φροντίζουμε ώστε να αφήνουμε το δυνατότερο μικρό οικολογικό μας αποτύπωμα.


Οι πίνακες ζωγραφικής που έχουν δημιουργήσει αξιόλογοι καλλιτέχνες ζωντάνεψαν μέσα στις τάξεις μας και μας χάρισαν απίθανες στιγμές δημιουργικότητας.





Σειρά είχε το τραγούδι και η εικαστική αποτύπωση. Ο ασπροδόντης καρχαρίας της Μαρίας (που είναι ένα φαλαινάκι) μας ενθουσίασε και το τραγουδήσαμε ξανά και ξανά!!! Επίσης παίξαμε με τα καραβάκια και με το νερό στις λεκάνες ποτίσαμε τον κήπο μας, παίξαμε με μπαλάκια νερού και δραστηριότητες στον ωκεανό (ψάρεμα, ταξίδια και διασκέδαση) και φτιάξαμε έναν εικονικό βυθό στο μπουκάλι για ατελείωτες ώρες παρατήρησης! Ακούστε κι εσείς τον παιχνιδιάρη ασπροδόντη καρχαρία!!!



Ο μαγικός βυθός έγινε αφορμή να φανταστούμε και να ζωγραφίσουμε τις ομορφιές του αλλά και να φτιάξουμε μια υπέροχη ιστορία!

Σε ένα μπαλόνι χωρέσαμε όλους τους ωκεανούς της γης και με διάφορες κατασκευές δηλώνουμε πόσο σημαντικό είναι να διατηρήσουμε τις ομορφιές της γης μας καθαρές και να στηρίζουμε το δικαίωμα στην ποιοτική ζωή για κάθε ζωντανό οργανισμό!

Χαρείτε τους ωκεανούς! Ταξιδέψτε, ψαρέψτε, διασκεδάστε και προπάντων φροντίστε τους!


Τέλος, έφτασε και η στιγμή να τοποθετήσουμε και τους δύο βιώσιμους στόχους που αφορούν στο νερό στο παιχνίδι μας για τον διαγωνισμό ρομποτικής. Βασικό βήμα ήταν το όνομα του ρομπότ μας. Επιλέξαμε ονόματα ψαριών και ψηφίσαμε! Το αποτέλεσμα ήταν να καλοσωρίσουμε τον Φαγγρή στην παρέα μας και με την βοήθεια της ηλιακής ενέργειας να τον βοηθήσουμε να φτάσει στις δύο σημαίες, στους δύο στόχους. Ε μα έχουμε εξασκηθεί σε αυτό και δεν ήταν δύσκολο να στρέψουμε το ηλιακό πάνελ του Φαγγρή μας εκεί που πέφτουν οι ακτίνες του ήλιου. Έπεται και συνέχεια την επόμενη εβδομάδα για την ολοκλήρωση του παιχνιδιού μας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου