Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Ήταν 22 Μαρτίου του 1821 📜🇬🇷

Επέτειος της εθνικής μας γιορτής και έχουμε ήδη ξεκινήσει τις δραστηριότητες προκειμένου να κατανοήσουμε τί έγινε, γιατί και τί ακριβώς γιορτάζουμε. Διπλή γιορτή εθνική και θρησκευτική για τον τόπο μας!
Ο σημαντικότερος στόχος είναι να θέσουμε το χωροχρονικό πλαίσιο καθώς και τις αιτίες και τα αποτελέσματα. Κι αν αυτό φαίνεται δύσκολο για την ηλικία των 4 και 5 η εμπειρία λέει ότι τίποτα δεν είναι δύσκολο αρκεί να διδάσκεται με τον σωστό τρόπο και όσο πιο στοχευμένα και απλά γίνεται. Εμείς καταγράψαμε τα ερωτήματα, τα συζητήσαμε, τα απαντήσαμε αναφερόμενοι σε γεγονότα συνοδευόμενα από εποπτικό υλικό και τελικά χωριστήκαμε σε ομάδες ώστε να απαντήσουμε σε όλα. Ένας μεγάλος πίνακας αναφοράς με το πότε, πού, ποιοι, γιατί, πώς και τί επίδραση είχαν στο σήμερα, είναι εκεί για να βοηθάει την ιστορική μας γνώση.
Στη συνέχεια πολλές δραστηριότητες, γλωσσικές, εικαστικές, μαθηματικές και άλλες έλαβαν χώρα για να αναλυθούν γεγονότα, να αναδυθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά και να μεταφέρουμε τα παιδιά στην εποχή με τρόπο αβίαστο και ευχάριστο.

Ένας από αυτούς τους τρόπους ήταν και η αφήγηση του παραμυθιού της Ευγενίας Φακίνου "Τα ελληνάκια". Η κυρία Διαμαντούλα που υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός στην Σκύρο, μας έφερε πλούσιο υλικό από τα σκυριανά καλλιτεχνήματα που κοσμούν και τις σελίδες του βιβλίου. 

Και αυτό έγινε αφορμή να φέρουμε όλοι παλιά αντικείμενα στο σχολείο δημιουργώντας μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική γωνιά.




Τον θρησκευτικό χαρακτήρα της γιορτής αποδώσαμε με την τεχνική του μαύρου θεάτρου και την παράλληλη αφήγηση της ιστορίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η κατάνυξη και η πνευματικότητα της ιστορίας επιτεύχθηκαν με αυτόν τον τρόπο που τα παιδιά με ενθουσιασμό δοκίμασαν.


Ακολούθησαν πολλές δραστηριότητες βασισμένες στην ιστορία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.







Και όλα αυτά αποτυπώθηκαν στα οργανωμένα αλλά και ελεύθερα σχέδια των παιδιών.




Τελικά όλα τα παραπάνω έγιναν στοιχεία που συνέθεσαν το σκηνικό μας κι εμείς αποφασίσαμε να διηγηθούμε θεατρικά στους γονείς "Τα ελληνάκια".

Η γιορτή μας σύντομη και περιεκτική, με λόγια απλά και κατανοητά και επενδυμένη με κατάλληλη μουσική, ήταν το επιστέγασμα της θεματικής ενότητας της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Και του χρόνου να είμαστε γεροί να γιορτάσουμε την ελευθερία μας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου