Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Από τον πάγο στον έρωτα! ❄️💘

Πώς αλήθεια μπορούμε από τον πάγο να μεταβούμε στον έρωτα, από το τσουχτερό κρύο στον καύσωνα της ψυχής;;;; Και είναι αλήθεια παιδαγωγικά σωστό να μιλάμε στα παιδιά για το συναίσθημα του έρωτα;;; Για να δούμε....
Τί θέλουμε να μάθουμε για τους παγωμένους πόλους της γης; Πώς θα το μάθουμε; Χωριστήκαμε σε ομάδες αρχικά. Έπειτα ψάξαμε στη βιβλιοθήκη μας, στο διαδίκτυο και σε όσα γνωρίζουμε ήδη. Καταγράψαμε τις πληροφορίες και τις παρουσιάσαμε στην ολομέλεια ώστε η γνώση να γίνει προσβάσιμη για όλους. Μια εμπειρία μέσω της διερευνητικής μεθόδου που μας βοήθησε να κατανοήσουμε ότι η πληροφορία είναι κάτι που μπορούμε να αναζητήσουμε οποιαδήποτε στιγμή και η προσωπική αναζήτηση ενέχει τη μαγεία της μεταγνώσης (μαθαίνω πώς να μαθαίνω). 

Φυσικά για να κατανοήσουμε την πήξη και τήξη του νερού και τον κύκλο αυτής της διαδικασίας, κάναμε το πείραμα για τον κύκλο του νερού, οπτικοποιήσαμε εικαστικά τα στάδια και τα σειροθετήσαμε σε καρτέλες.
Φυσικά πολλά παιχνίδια και δραστηριότητες μας ενέπνευσε η θεματική!  Αντιστοιχίσεις λέξεων, εικαστικές τεχνικές, οι κίνδυνοι που απειλούν τη ζωή στους πόλους και πολλά ακόμα.


Ώσπου μπροστά μας εμφανίστηκαν δυο παγωμένα χέρια και μια βασίλισσα που περίμενε από εμάς να την ζωντανέψουμε!!! Τα χέρια της βασίλισσας του Χιονιού έπρεπε να λιώσουν για να την ελευθερώσουμε από τα μάγια. Πώς όμως θα τα ξεπαγώσουμε γρήγορα;;;; Οι ιδέες πολλές: Να τα βάλουμε στον ήλιο, να τους ρίξουμε αλάτι, να τα βάλουμε στο καλοριφέρ και ίσως καλύτερα κάτω από το ζεστό νερό! Τελικά τα καταφέραμε και η γλυκιά βασίλισσα ζωντάνεψε και είχε πολλά να μας πει....
Τα αθλήματα του πάγου πολλά όμως η βασίλισσα δείχνει σαφή προτίμηση στο καλλιτεχνικό πατινάζ γιατί είναι ένα άθλημα όπου οι αθλητές εμπνέονται από τον έρωτα!

Και τί είναι ο έρωτας που όλοι μιλάνε γι' αυτόν στις 14/02;;; Καλύτερα τα παιδιά να γνωρίζουν και να διαχωρίζουν τα συναισθήματα παρά να τρέφουν αυταπάτες και να νιώθουν άβολα απέναντι σε μια συζήτηση σχετική. Κατ' αρχήν συζητήσαμε πολύ για τον έρωτα. Πότε συμβαίνει, σε ποιους και πώς μπορεί να νιώθουν; Τονίσαμε ότι δεν είναι ούτε κάτι αστείο, ούτε όμως και κάτι για το οποίο χρειάζεται να ντρεπόμαστε όταν το συζητάμε. Είναι μια ανθρώπινη φυσική κατάσταση και μάλιστα ένα υπέροχο συναίσθημα που αξίζει να το σεβόμαστε.  Η ελληνική μυθολογία βρίθει από μύθους και ένας από αυτούς μας βοήθησε να καταλάβουμε τη δύναμη του συναισθήματος: Ο έρως και η ψυχή. Φυσικά μια τόσο όμορφη ιστορία που πλαισιώθηκε με τόσο όμορφα έργα καλλιτεχνών δεν την αφήσαμε να πάει χαμένη. Την κάναμε βιβλίο και την βάλαμε στην βιβλιοθήκη μας για να την διαβάζουμε όταν θέλουμε! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου