Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Η ευλογημένη ελιά 🌿

Το ευλογημένο δέντρο μας έμαθε πολλά όχι μόνο σε γνώσεις αλλά και σε εμπειρίες που είναι ο προπομπός των γνώσεων. Και τί δεν κάναμε με αφορμή την ελιά! Ας τα δούμε όμως ένα ένα....

-Τί είναι όλα αυτά;
-Θέλετε να δοκιμάσετε;
-Ναι!!!!!!!!!!!!!!
Ελιές όλων των ειδών, πάστα ελιάς, λαδάκι, σαπούνια, κρέμες...όλα μοσχομυριστά! 
-Τελικά αυτήν την ελιά παντού τη βρίσκουμε, στη θρησκεία, στο φαγητό, στον αθλητισμό, στην ομορφιά και στην τέχνη φυσικά!

Μα πόσο τυχεροί είμαστε! Η γιαγιά Αργυρώ Μαθιουδάκη και η κυρία Χριστίνα Μαθιουδάκη (η μαμά και η γιαγιά του Αργύρη μας) ήρθαν για να μας δείξουν πώς να φτιάχνουμε λαδοκούλουρα! Κι εμείς όμως είχαμε έτοιμο το δωράκι μας! Μύρισε ο τόπος κουλουράκια! Ευχαριστούμε τους επισκέπτες μας!

Με πόσους μύθους είναι συνυφασμένη η ελιά! Με τον μύθο της Αθηνάς και του Ποσειδώνα αλλά και με τον μύθο με το καλάμι και την ελιά. Τους δραματοποιήσαμε όλους!

Η αρχαιότητα μας ενέπνευσε για τις δικές μας δημιουργίες που αποτυπώσαμε πάνω σε αμφορείς ελαιολάδου.






Φυσικά δεν έλειψαν και οι παροιμίες από τις δραστηριότητές μας! Πώς αλλιώς θα ξέρουμε ποιος... βγήκε λάδι;;;;





Και ιδού ο λόγος να βγει λάδι, γιατί σύμφωνα με τις υποθέσεις και τις παρατηρήσεις μας από το πείραμα, το λάδι είναι πιο ελαφρύ από το νερό! Αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με το οινόπνευμα!

Βεβαίως και φτιάξαμε τον δικό μας ελαιώνα με τα τουβλάκια. Αλλά δεν ήταν ένας απλός ελαιώνας, αλλά ένας ελαιώνας με συμμετρία, ό,τι υπάρχει δεξιά, το φτιάχνουμε και αριστερά.... Αμέ!


Ωχ! Να και ο δάκος ο κακός!!! Μα τί μανία έχει με την ελίτσα! Άστην ήσυχη βρε δάκε να μας δώσει τα καλούδια της!



Φυσικά η τέχνη δεν θα μπορούσε να λείψει από τις ενασχολήσεις μας. Πίνακας του Αξιώτη, με ανασύνθεση, ζωγραφική και ηχητική απόδοση!



Κι άλλοι πίνακες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που τους αναδημιουργήσαμε σε παζλ στο jigsawplanet! Kαι στον υπολογιστή και στο tablet.


Αρκετές γλωσσολογικές δραστηριότητες, αλληλουχίας, καταγραφής, αναγνώρισης και εικαστικές δραστηριότητες με το λάδι ως υλικό δημιουργίας.


Και ήρθε η ώρα για το ελαιουργείο μας... παρακολουθήσαμε βίντεο, το φτιάξαμε με άχρηστα υλικά και φυσικά επιστρατεύσαμε το ρομποτάκι μας να βοηθήσει στο λιομάζεμα!!! Ας εκμεταλλευτούμε την τεχνολογία για το καλό μας!

Η πολυπόθητη στιγμή έφτασε! Ξεκινήσαμε πρωί πρωί για την εκδρομή μας που περιελάμβανε αρχικά την επίσκεψη στο Μουσείο Ελιάς... μαγική τοποθεσία από μια εξαιρετική οικοδέσποινα, την Κατερίνα Καραπατάκη!!! Και η πιο όμορφη στιγμή όταν αγκαλιάσαμε την γηραιότερη ελιά στον κόσμο... 


Εντωμεταξύ όμως πεινάσαμε κι εμείς και οι κυρίες... και ο υπέροχος οδηγός μας ο κύριος Λευτέρης Παπαδεράκης! Η κυρία Κατερίνα λοιπόν μας άνοιξε το καφενείο της, έναν χώρο που σε μεταφέρει μαγικά στο παρελθόν κι εκεί φάγαμε, γελάσαμε και νιώσαμε στις καρδιές μας όλου του κόσμου την ζεστασιά....

Επόμενος προορισμός μας το Ελαιουργείο Terra Creta. Εκεί ραβδίσαμε, είδαμε τα μηχανήματα, μυρίσαμε το καλό λαδάκι, το γευτήκαμε με ελιές και ψωμάκι, ζωγραφίσαμε και ως άξιοι μαθητές λάβαμε και τον έπαινό μας... χωρίς να περιαυτολογήσουμε, μας άξιζε γιατί προσπαθήσαμε να τηρήσουμε όλους τους κανόνες και τα καταφέραμε!

Αυτό όμως που κάνει μια εμπειρία αξέχαστη είναι οι θετικοί συνεργάτες και η χαρούμενη αύρα που μεταφέρουν στους μαθητές... Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτό το όμορφο βίωμα... 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου