Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Ο Σήφης ήρθε για να μείνει!!! Μέρος πρώτο: Πρώτες βοήθειες.

Ο Σήφης, ένα παιδί ΑΜΕΑ με μειωμένη όραση έχει γίνει ο αγαπημένος μας επισκέπτης! Μάλιστα του ετοιμάζουμε και γωνιά γιατί ήρθε για να μείνει και μαζί να ανακαλύψουμε τόσα πολλά! Το πρώτο μέρος έχει να κάνει με τις πρώτες βοήθειες με στόχο να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά τον αναπόφευκτο χαρακτήρα των ατυχημάτων και να υιοθετήσουν τρόπους αντιμετώπισης αλλα και πρόληψης αυτών. Ο Σήφης λοιπόν ήρθε με το βαλιτσάκι του και ζητάει βοήθεια για να μάθει πώς να το χρησιμοποιεί καθώς, λόγω του προβλήματός του, παθαίνει συχνά μικροατυχήματα. 

Πριν όμως από οτιδήποτε, για να φροντίσουμε το σώμα μας, είναι αναγκαίο να το γνωρίζουμε. Έτσι λοιπόν τα δύο τμήματα προσέγγισαν με διαφορετικό τρόπο την γνωριμία: Μέσα από τα βασικά συστήματα που συνθέτουν το ανθρώπινο σώμα (μυϊκό, σκελετικό, κυκλοφορικό, αναπνευστικό και πεπτικό), τα οποία επεξηγήθηκαν με απλά πειράματα και τις απαραίτητες πληφορίες από τα βιβλία. 

Ακολούθησε δραστηριότητα αντιστοίχισης του γραπτού λόγου με την εικόνα, πράγμα αρκετά εύκολο μετά από τα πειράματα και τη συζήτηση.







Μια εξίσου ενδιαφέρουσα προσέγγιση είχε και το δεύτερο τμήμα, όπου σταδιακά σχημάτισαν το εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος με απεικονίσεις από διάφορα υλικά (χαρτόνι, μπατονέτες). Το παιχνίδι που ακολούθησε ήταν ιδιαιτέρως διασκεδαστικό καθώς τα παιδιά καλούνταν να τοποθετήσουν τα σωστά μέλη του κεφαλιού στο σωστό σημείο... 




Τη σκυτάλη πήραν τα αισθητήρια όργανα. Με ένα απλό κουτί και αρκετή φαντασία, παίξαμε με τις αισθήσεις μας βιωματικά. Πετώντας το ζάρι, ο παίχτης έπρεπε σε πρώτο στάδιο να αναφέρει κάτι που ανταποκρίνεται στην αίσθηση που δείχνει το ζάρι και στη συνέχεια να βρει κάτι μέσα στην τάξη. Τα αιτήματα πολλά, η ανυπομονησία έντονη αλλά διαχειρίσημη και οι προτάσεις πολύ στοχευμένες!



Το σώμα μας εκτός από το να το γνωρίζουμε, χρειάζεται και να το φροντίζουμε. Αυτό μπορεί να συμβεί με την υγιεινή διατροφή φυσικά. Η ιστορία που είπαμε αναφέρεται στον πλούτο της φύσης, από όπου και προέκυψε το δέντρο με τους χρυσαφένιους καρπούς. Περισσότερα για την ιστορία θα έχουμε τη δυνατότητα να ακούσουμε από τον ίδιο τον συγγραφέα, Παναγιώτη Δημητρόπουλο, που θα επισκεφτεί το σχολείο μας στην Χριστουγεννιάτικη γιορτή μας! 


Η μέρα για να μιλήσουμε και πάλι με τον Σήφη έφτασε (κάθε Δευτέρα και Παρασκευή) και ο ίδιος ήθελε να μάθει για τα μικρόβια! Ευτυχώς είμαστε πολύ τυχεροί γιατί έχουμε τη σχολική μας νοσηλεύτρια, την κυρία Αλεξάνδρα που μας ετοίμασε πειράματα και παιχνίδια για να κατανοήσουμε τί είναι τα μικρόβια, πού κατοικούν και πώς να τα αντιμετωπίσουμε! Το πρώτο πείραμα μας έδειξε με τον καλύτερο τρόπο πόσο μεταδοτικά είναι τα μικρόβια (η χρυσόσκονη βοήθησε πολύ σε αυτό) και το δεύτερο ότι με σκέτο νερό τα χέρια μας δεν καθαρίζουν, χρειάζεται οπωσδήποτε σαπούνι! 

Το καλύτερο μας το κράτησε η κυρία Αλεξάνδρα για το τέλος! Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες, τα σαπούνια και τα μικρόβια. Με το σύνθημα οι δύο πρώτοι κάθε σειράς έπρεπε να τρέξουν και το μικρόβιο να μπει στο στεφάνι (δηλαδή στο σώμα μας) και το σαπούνι να το πιάσει πριν μπει. Το παιχνίδι ήταν πολύ διασκεδαστικό και βοήθησε στην πλήρη κατανόηση του γενικότερου νοήματος. Ο τρόπος υγιεινής του σώματός μας απεικονίστηκε σε ποίημα και εικόνα μαζί!!! 
Όλα αυτά αποτελούν τα προαπαιτούμενα στάδια για να εισαχθούμε πια στις πρώτες βοήθειες! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου