Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Με το βελόνι τα μαζώνει...

Η 31η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα αποτεμίευσης και οι παγκόσμιες ημέρες αποτελούν συχνά θέματα ενασχόλησης στο νηπιαγωγείο. Έτσι λοιπόν η αποταμίευση ήταν μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε για τα χρήματα, σε τί χρησιμεύουν, πού τα βρίσκουμε, τί μορφές έχουν (πλαστικό χρήμα), ποια είναι η αξία τους και πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε με σύνεση. 


Βασικό και καίριο ερώτημα: Τί αγοράζουμε με τα χρήματα και τί όχι;;;Οι σκέψεις των παιδιών πολλές και καταγράφηκαν στο χαρτί. Φυσικά τα πιο σπουδαία πράγματα, τα μη χειροπιαστά, αυτά που νιώθουμε με τις αισθήσεις και την ψυχή μας δεν αγοράζονται... και καλά είναι να το συνειδητοποιήσουμε νωρίς στη ζωή μας!

Τί μορφή όμως έχουν τα χρήματα; Είναι και χάρτινα και σιδερένια (περίπου) και κάθε νόμισμα έχει διαφορετική αξία. Τα ταξινομήσαμε σύμφωνα με την αξία τους. Μάλισα συζητήσαμε και για μια άλλη μορφή χρήματος πολύ επίκαιρη, το πλαστικό χρήμα και τον τρόπο που το χρησιμοποιούμε. Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα παιδιά ήταν ενημερωμένα για την διαδικασία και αυτό μας χαροποιεί ιδιαιτέρως γιατί σημαίνει ότι οι γονείς επεξηγούν στα παιδιά τους καθημερινές λειτουργικές ανάγκες. 
Στη συνέχεια δημιουργήσαμε ανάλογα φύλλα εργασίας, ελεύθερα ή πιο δομημένα σχετικά με την παροιμιώδη φράση αποταμίεσης: Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι.


Και τέλος φτιάξαμε τους πολυπόθητους κουμπαράδες με άχρηστα υλικά. Μπουκάλια στο ένα τμήμα και...


ρολά υγείας στο άλλο, μεταμορφώθηκαν στα δικά μας "σακούλια" αποταμίευσης!!!
Καλές αποταμιεύσεις!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου