Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Κανόνες: θέλουν και κόπο και τρόπο!



Οι κανόνες είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για την προσχολική αγωγή καθώς οριοθετούν τη δράση των παιδιών στο πλαίσιο του σχολείου και κατ' επέκταση στο ευρύτερο πλαίσιο της κοινωνίας. Πολλές φορές όμως η αρνητική διατύπωση, ειδικά όταν πια το επίπεδο κατανόησης των παιδιών επιτρέπει πιο ουσιαστική και διαφορετική επικοινωνία, δεν βοηθάει στην αφομοίωση αυτών. 


Ωστόσο, η άρνηση είναι απαραίτητη για να γίνουν κατανοητοί οι κανόνες αρκεί να μην συνοδεύονται από θυμό και αγριάδα αλλά από ηρεμία και συνέπεια. Μάλιστα για ένα διάστημα η συνύπαρξη αρνητικού και θετικού λόγου μπορεί να βοηθήσει πολύ στην εσωτερίκευση των κανόνων.


Επίσης καλό είναι να θυμόμαστε ότι όλοι οι κανόνες δεν ισχύουν για όλες τις κοινωνικές ομάδες και για όλες τις συνθήκες. Άλλοι είναι οι κανόνες για την τάξη, άλλοι για την αυλή, άλλοι για τον ύπνο και άλλοι για το παιχνίδι. Υπάρχει σαφώς μια γενική συνάφεια, ωστόσο διαφέρουν στα σημεία. 
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή των κανόνων αποτελεί μια συνεχή προσπάθεια και επανάληψη για να μετουσιωθούν σε στάση ζωής και αυτό προϋποθέτει την εφαρμογή αυτών τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι.

Ένα χρήσιμο άρθρο παρατίθεται παρακάτω σχετικά με τους κανόνες τόσο στα παιδιά όσο και σε κάθε ηλικιακή ομάδα.http://www.boro.gr/42268/ti-den-prepei-na-kaneis-kai-na-les-otan-malwneis-ena-paidi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου