Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Οι Πιστοποιημένοι Ανανήπτες και το Δώρο Ζωής

 


"Δεν αρκεί να βάζεις στόχους", είπε ο Einstein, "χρειάζεται να ξέρεις και σημάδι". Εμείς κάναμε πράξη τα σοφά του λόγια και δεν μείναμε μόνο στο όραμα αλλά εργαστήκαμε σκληρά, με πρόγραμμα, επιστημονικότητα και έχοντας δίπλα μας σπουδαίους συνεργάτες. Μετά από μια ολόκληρη σχολική χρονιά, τότε που ο στόχος μας για την απόκτηση του απινιδωτή και την πιστοποίηση ανανηπτών φαινόταν μακρινό όνειρο, φτάσαμε στην επίτευξη των στόχων, στην πραγματοποίηση των ονείρων, στην υλοποίηση του οράματος. Ο στόχος ζωής έγινε δώρο ζωής για την κοινότητα του Ταυρωνίτη και σήμερα πραγματοποιήθηκε το 6ωρο σεμινάριο Πιστοποιημένου Ανανήπτη για όσους έδειξαν ενδιαφέρον. Ο Ερυθρός Σταυρός ανταποκρίθηκε και πάλι στο κάλεσμά μας και ο Στέφανος Καπής με την ομάδα του μας μετέδωσαν όλες τις απαραίτητες γνώσεις. 

Ξεκινήσαμε από την διαχείριση κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την εξακρίβωση της κατάστασης του θύματος. Ψυχραιμία και ανασύνταξη αισθήσεων (βλέπω, ακούω, αισθάνομαι) για να εκτιμήσουμε την κατάσταση αφού πρώτα διασφαλίσουμε την προσωπική μας προστασία. 


Θέση ανάνηψης-ασφαλείας-ανακούφισης για ενήλικες και βρέφη. Κινήσεις ήρεμες, γρήγορες και ακριβείς για να ανακουφίσουμε και να βοηθήσουμε.





Πρωτόκολλο πνιγμονής για ενήλικες και βρέφη. Διαφορετική αντιμετώπιση και συγκεκριμένα στάδια που χρειάζεται να τηρηθούν με τη σωστή σειρά.





Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση σε θύμα χωρίς αναπνοή μέχρι να επανέλθει ή να γίνει χρήση απινιδωτή ή να καταφθάσει η εξειδικευμένη βοήθεια του ασθενοφόρου.





Φυσικά η χρήση απινιδωτή δεν ενδείκνυται μόνο για πιστοποιημένους χρήστες αλλά για κάθε έναν που θα χρειαστεί να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του αν τον βρει χωρίς αναπνοή. 





Η αναπνοή είναι ζωή, ήταν τα πρώτα λόγια του αρχηγού τον Σαμαρειτών, Στέφανου Καπή.... κι εμείς πιο συμβολικά θα απαντήσουμε ότι ο ίδιος και η ομάδα του αποτελούν "αναπνοή" στην ασφυκτική αδιαφορία της εποχής... Χωρίς την ακούραστη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού, την άμεση ανταπόκριση με χαμόγελο και υπευθυνότητα, τίποτα δεν θα είχαμε καταφέρει! Σας ευχαριστούμε που μας διδάσκετε την αξία του ανθρωπισμού! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου