Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Σαν συλλογάσαι ελεύθερα, καλά τα συλλογάσαι (Ρ. Φεραίος)

Η εθνική μας επέτειος για την Επανάσταση του 1821 είναι μια ευκαιρία για καλλιέργεια της ιστορικής μας γνώσης αλλά και του αισθήματος του "ανήκειν" στο πλαίσιο της τοπικής και ευρύτερα εθνικής ομάδας. Το "εγώ" προσδιορίζεται σε σχέση με τον "άλλον" και η διερεύνηση του παρελθόντος μας βοηθάει να ερμηνεύσουμε το παρόν μας. 

Η διαδρομή μας στο παρελθόν ξεκίνησε μέσα από τον βίο 4 ηρώων που αντιπροσωπεύουν τις σημαντικότερες πτυχές της εποχής, την συμβολή των γυναικών(Μαντώ Μαυρογένους) , τους γενναίους οπλαρχηγούς (Αθανάσιος Διάκος), τον καθοριστικό ρόλο της θρησκείας (Παλαιών Πατρών Γερμανός) και την δύναμη της παιδείας (Ρήγας Φεραίος). Η επεξεργασία των ηρώων έγινε με την τεχνική θεάτρου "Ρόλος στον τοίχο", κατά την οποία οι μαθητές αποτυπώνουν τη στάση σώματος των ηρώων, σύμφωνα με την ιδιότητά τους και τον χαρακτήρα τους και στη συνέχεια μέσα στο πλαίσιο γράφουΝ (ζωγραφίζουν στην περίπτωση του νηπιαγωγείου) τις σκέψεις και τα συναισθήματα του ήρωα. Έτσι καλλιεργούν την ενσυναίσθησή τους σχετικά με το ρόλο του ήρωα. Έξω από το πλαίσιο καταγράφονται (από τους εκπαιδευτικούς) οι σκέψεις των μαθητών σχετικά με τους ήρωες και είναι μια ευκαιρία για ανάλυση λέξεων και εκμάθηση νέων, καλλιεργώντας έτσι τον περιγραφικό μας λόγο.

Στη συνέχεια και μέσα από αντιπροσωπευτικό εποπτικό υλικό διερευνήσαμε την πορεία του Αγώνα σε 4 κάστρα της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και στο Φραγκοκάστελλο, που βρίσκεται στον τόπο μας και όλοι σχεδόν έχουμε επισκεφτεί. Αναφέρθηκαν οι ιστορίες γύρω από κάθε κάστρο (Νάουσας, Χίου, Μεσολογγίου και Φραγκοκάστελλου)  και αποτυπώθηκαν εικαστικά από τους μαθητές σε ομαδοσυνεργατική εργασία.

Οι παραδοσιακές φορεσιές του τόπου μας και η σημασιολογία τους μας απασχόλησαν ιδιαιτέρως και δημιουργήσαμε κι μείς ανάλογες φιγούρες.



Η θρησκευτική γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που συνέπεσε με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, η ιστορία του εθνικού μας συμβόλου (σημαία) αλλά και διάφορα άλλα γεγονότα αποτυπώθηκαν εικαστικά από τους μαθητές μας.

Φυσικά δεν παραλείψαμε να αναφέρουμε την υπέρτατη αξία της ελευθερίας που συνεπάγεται τον συλλογικό αγώνα για ειρήνη και ίσα δικαιώματα. Άλλωστε "Η επανάσταση είναι στο ¨Μαζί¨"




Όλα τα παραπάνω συνέθεσαν το σκηνικό μας και...






 

με κοινό τους γονείς μεταφέραμε την ιστορική μας γνώση σε εορταστικό κλίμα.
                                       ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου