Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Σχήματα, χρώματα και μουσική μέσα από το Καρναβάλι!

 Η περίοδος του καρναβαλιού είναι περίοδος χαράς τόσο για τα παιδιά όσο και για τους μεγάλους! Για εμάς του εκπαιδευτικούς είναι περίοδος πολύ πολύ δημιουργική καθώς η χαρά των παιδιών γίνεται σπουδαίο κίνητρο για δραστηριότητες γνωστικού περιεχομένου αλλά και κοινωνικοσυναισθηματικού. Άλλωστε οι γνώσεις και οι δεξιότητες πάνε πάντα παρέα!

Η ιστορία του Αρλεκίνου μας εισήγαγε στα σχήματα, όπως άλλωστε και η ιστορία του κυρίου Αετού και της κυρίας Χάρτας. Με αυτόν τον τρόπο ήταν πολύ εύκολο να αναγνωρίσουμε, να κατονομάσουμε και να δημιουργήσουμε κι εμείς τα βασικά σχήματα.

Και ήρθε η στιγμή για τα χρώματα... ποιος άλλος καλύτερος από τον κλόουν θα μπορούσε να τα εξηγήσει στα παιδιά;;;Μίξεις με τα γάντια του, μίξεις και στη χρωματοχώρα από όπου όλοι οι μασκαράδες παίρνουν τα χρώματά τους! Κι αν ήταν η ζωή μονότονη με τα βασικά χρώματα, το μαγικό πινέλο φρόντισε με τις μίξεις του να δώσει την κατάλληλη δημιουργικότητα που χρειάζεται μια χώρα! 

Η κορύφωση της εκμάθησης των βασικών χρωμάτων και των μίξεών τους από όλα τα τμήματα έγινε με παιχνίδι στον κοινό μας χώρο!Τώρα πια εύκολα ξεχωρίζουμε τον μπαμπά και τη μαμά ενός χρώματος!

Ε όχι δεν θα μείνουμε στα στενά όρια του σχολείου μας! Σε πολλά μέρη στον κόσμο γιορτάζουν τις Απόκριες και πήγαμε μια βολτίτσα να δούμε πώς γιορτάζουν! Κυρίως μείναμε στη μουσική κάθε τόπου και φυσικά χορέψαμε πολύ!!! 

Καρναβάλι χωρίς μουσική δεν γίνεται! Τη βιώσαμε στο σώμα μας αρχικά και στη συνέχεια ανακαλύψαμε τις νότες πάνω στο πεντάγραμμο αλλά και σε πιανάκι. Δεν μείναμε φυσικά στο κλασικό πιάνο! Χόρεψαν και τα πόδια μας πάνω στο νέο απόκτημά μας, το επιδαπέδιο πιάνο μας!

Χωρίσαμε και τα μουσικά όργανα σε έγχορδα, κρουστά και πνευστά και αφού παίξαμε με αυτά προσπαθήσαμε να παράγουμε μουσική με το σώμα μας, το καλύτερό μας όργανο!




Πολλές οι ιδέες των μουσικών μοτίβων, αρκετό και το υλικό με το Καρναβάλι των ζώων να ξεχωρίζει! 




Χρώματα, σχήματα και μουσική λοιπόν! Όλα αυτά τα εντοπίσαμε στους πίνακες που αφηγούνται την ιστορία του καρναβαλιού στις χώρες του κόσμου!


Φυσικά όταν ήρθε η ώρα να επιλέξουμε το είδος των στολών που θα φτιάξουμε τα μουσικά όργανα είχαν την τιμητική τους! Πιάνα, κιθάρες και μεταλλόφωνα μπήκαν στο χορό!!! Με τον υπέροχο μπουφέ που μας προσέφεραν οι γονείς κάναμε κι εμείς το τελευταίο μας πάρτι για τις Απόκριες και περάσαμε υπέροχα!
Όχι βέβαια, δεν ξεχάσαμε την Καθαρά Δευτέρα που έρχεται! Και χαρταετούς φτιάξαμε και τον δικό μας πετάξαμε ψηλά!!! Καλή Σαρακοστή λοιπόν!!!

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου