Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Γνωριμία, όρια, επικοινωνία, ενότητα και πολύ πολύ παιχνίδι!!!

Οι πρώτες μέρες στο Νηπιαγωγείο είναι ημέρες προσαρμογής αλλά για να είναι ομαλή η προσαρμογή χρειάζεται να γνωριστούμε, να θέσουμε βασικούς κανόνες, να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να χαλαρώνει και να παίζουμε παιχνίδια ομαδικά, παιχνίδια που θα μας κάνουν να γελάμε, να χαιρόμαστε και να ενδυναμώνουμε τις σχέσεις μας! Ας τα δούμε λοιπόν όλα αυτά με μια σύντομη ματιά.

 Τα παιχνίδια γνωριμίας έχουν πάντα την τιμητική τους! Γνωριμία με μπάλα, με μαντήλια, με μπαλάκια που φωτίζουν, με τεράστια λούτρινα, με μαγικά ραβδιά και οτιδήποτε σκαρφιστούν οι νηπιαγωγοί ώστε να αποδώσουν παιγνιώδη και ελκυστικό χαρακτήρα στην βασική αυτή διαδικασία της γνωριμίας! Νομίζουμε ότι καλά τα πήγαμε για αρχή!
Πολλά παιδιά, προνήπια κυρίως, παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να ζωγραφίσουν και νιώθουν άγχος όταν καλούνται να αποδώσουν εικαστικά τη σκέψη τους... Μην ανησυχείτε όμως! Η ΤΕΛΕΙΑ, το βιβλίο του Reynolds Peter H. (που μάλιστα έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα στις 16/09) μας βοήθησε να ξεπεράσουμε αυτόν τον φόβο και να ζωγραφίζουμε υπέροχες χρωματιστές τελείες... Μάλιστα οι τελείες αυτές όταν ενώθηκαν έφτιαξαν γράμματα και αυτά με τη σειρά τους σχημάτισαν τα ονόματά μας! Είπαμε, το Νηπιαγωγείο είναι μαγεία!!!

Παράλληλα όμως με τη γνωριμία, οι κανόνες είναι απαραίτητοι ώστε να μας βοηθούν στην καθημερινότητά μας! Κανόνες με ιδέες από τα Βήματα για τη Ζωή, κανόνες σε μπαλόνια που κρατούν και ζωγραφίζουν τα παιδιά και μαγικές λέξεις που δίνουν υπέροχο χρώμα στη ζωή μας! Ας μην ξεχνάμε πως όταν οι κανόνες τίθενται με θετικό πρόσημο, δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα και αυτό συμβάλλει κατά πολύ στην διατήρηση της δημοκρατίας!


Δεν είναι όμως όλες οι ώρες ίδιες, υπάρχουν και οι στιγμές που χρειάζεται να ηρεμήσει το σώμα και η ψυχή μας, να καθησυχάσουν οι σκέψεις μας και να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας. Αυτές τις ώρες της χαλάρωσης πολλά αντικείμενα θα μας βοηθήσουν καθώς τα εξερευνούμε αισθητηριακά και αφηνόμαστε στις όμορφες αισθήσεις μας. Ένας χνουδωτός παπαγάλος, ένα fidget spinner, μπαλάκια, μπουκάλια ηρεμίας, ελατήρια, ιδιαίτερα υφάσματα και φυσικά οι ονειροπαγίδες που φτιάξαμε για τις αίθουσες χαλάρωσης του ολοημέρου.... Με λίγη μουσική και λίγη ονειροπόληση σε αυτές, το πνεύμα καταφέρνει να ησυχάσει και μαζί και το σώμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου