Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

«Ουκ έστιν ώδε αλλ’ ηγέρθη»

 Οι άγιες ημέρες του Πάσχα είναι πάντα στο νηπιαγωγείο ευκαιρία για δράσεις και δραστηριότητες που προσεγγίζουν πολλές μαθησιακές περιοχές των παιδιών και αγγίζουν την ανθρώπινη και ευαίσθητη φύση τους. Το σχολείο φροντίζει να δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να καλλιεργηθούν δεξιότητες και να αποκτηθούν εμπειρίες και στάσεις ζωής, κυρίως μέσα από την πολιτισμική μας παράδοση.

Τα βιβλία, οι προβολές ταινιών και οι χάρτες με τα έθιμα ανά την Ελλάδα εισάγουν τα παιδιά στο νόημα του Πάσχα και των αξιών που το συνοδεύουν.




Οι γνώσεις και οι προσλαμβάνουσες των παιδιών από τις πληροφορίες που έλαβαν αποτυπώνονται στα σχέδιά τους με λεπτομέρεια τονίζοντας όσα τους έχουν κάνει ιδιαίτερη εντύπωση.

Γλωσσικά παιχνίδια, ποίηση, αντιστοιχίσεις, συμμετρία, συναισθήματα, χρονική διαδοχή και παιχνίδια μνήμης συμπληρώνουν το εύρος των δραστηριοτήτων.




Φυσικά δεν έλειψαν οι πασχαλινές μας κάρτες και κατασκευές...








τα πασχαλινά μας καλάθια που τα φτιάξαμε με μετρήσεις μεγεθών και συμμετρία...




το βάψιμο αυγών με ιδιαίτερα αγαπητή τεχνική (σε φίλτρο καφέ βάλαμε κομματάκια από χρωματιστά γκοφρέ, στη συνέχεια τοποθετήσαμε τα αυγά και τα ψεκάσαμε με νερό).

Βεβαίως δεν παραλείψαμε να ευχαριστήσουμε με πασχαλινές κάρτες τους συγγραφείς που μας βοήθησαν στην ενίσχυση της βιβλιοθήκης μας και επίσης φροντίσαμε να βοηθήσουμε κι εμείς στην ενίσχυση της βιβλιοθήκης του Δημοτικού Σχολείου Ανώπολης. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουμε να ευχαριστούμε για την βοήθεια και να την παρέχουμε κι εμείς απλόχερα... άλλωστε η ανθρωπιστική βοήθεια συνάδει άρρηκτα με το βαθύτερο νόημα του Πάσχα...

Τέλος, δεν θα μπορούσε να λείψει το δημιουργικό παιχνίδι από το πρόγραμμά μας. Παιχνίδι με διαδρομές. 
Η ιστορία μας μιλάει για τον Κάκιους που μισούσε το Πάσχα και τα έθιμά του και αποφάσισε να κλέψει τα αυγά από όλα τα κοτέτσια ώστε να σαμποτάρει το βάψιμο. Τα πήρε λοιπόν και τα έκρυψε στη σπηλιά του.Η διαδρομή ως στόχο έχει να οδηγηθούν τα παιδιάστη σπηλιά και να πάρουν πίσω τα αυγά.


Οι διακοπές του Πάσχα μας βρήκαν να οργανώνουμε κυνήγι αυγών στην αυλή και στο εσωτερικό κτίριο του σχολείου. Οι ομάδες τα βρήκαν, τα κατέγραψαν, τα μέτρησαν και γευτήκαμε σοκολατένιες λιχουδιές λέγοντας παράλληλα τις ευχές μας για καλό Πάσχα! 

“Ανάσταση κι αγάπη λαμπερή,
κάθε καμπάνα χαρωπά σημαίνει

και ξημερώνει μέρα και φορεί
στολή μ’ αστέρια κ’ άνθια κεντημένη…

και μέσα στην καρδιά μου μυστικά
νιώθω να ξημερώνει μια ημέρα,

με κάλλη πλέον μαγικά,
απ’ όσα είναι στη γη και στον αιθέρα.”

Κωστής Παλαμάς, “Ανάσταση”



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου