Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

13/10: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ

Διεθνής ημέρα σήμερα μείωσης καιρικών φαινομένων κι εμείς ξεκινήσαμε τις απαραίτητες διαδικασίες για να γνωρίζουμε πώς θα αντιμετωπίσουμε έναν πιθανό σεισμό. Πώς συμβαίνει ο σεισμός, τί μπορούμε να κάνουμε; Θα πράξουμε το ίδιο σε όλους τους χώρους του σχολείου μας; Πώς μετράμε το μέγεθός του; Αυτά τα ερωτήματα μας απασχόλησαν και σπεύσαμε να τα απαντήσουμε!
Πρώτα πρώτα συζητήσαμε για τις εμπειρίες μας και για όσα έχουμε ακούσει. Έπειτα χωρίς να κινδυνολογούμε μιλήσαμε για την ανάγκη προστασίας και για να βιώσουμε με κάποιο τρόπο τον τρόπο που κινούμαστε όταν γίνεται σεισμός, φτιάξαμε έναν προσομοιωτή. Μια ξύλινη επιβάνεια και λίγα μπαλάκια μας βοήθησαν να καταλάβουμε πώς είναι να γίνεται σεισμός και γιατί είναι τόσο σημαντικό να μάθουμε πώς θα προστατευτούμε. Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε την περιήγηση στους χώρους και την αναφορά των κατάλληλων πρακτικών. Αλλιώς ενεργούμε στις τουαλέτες, αλλιώς σε αίθουσες με έπιπλα, αλλιώς σε αίθουσες χωρίς έπιπλα και διαφορετικά στην αυλή. 
Στη συνέχεια δημιουργήσαμε την κάτοψη του σχολείου μας. Με κόκκινο χρώμα παραστήσαμε τις αίθουσες με έπιπλα, με πορτοκαλί χωρίς έπιπλα και με γαλάζιο τις τουαλέτες και την κουζίνα. Φυσικά τις ζωγραφίσαμε ανά ομάδες και συνθέσαμε την κάτοψη του σχολείου μας εξασκώντας παράλληλα τις χωρικές έννοιες. 

Για κάθε ομάδα αιθουσών γράψαμε και τις κατάλληλες οδηγίες. Επίσης εμπλουτίσαμε την κάτοψη με την απεικόνιση της παιδικής χαράς και του γκαράζ.


Τέλος, η καλύτερη στιγμή μας ήταν όταν ήρθε η ώρα να προκαλέσουμε σεισμό στην μακέτα και να τον καταγράψει ο αυτοσχέδιος σεισμογράφος! Όλοι θέλαμε να δοκιμάσουμε και με τη βοήθεια από τις κυρίες παρατηρήσαμε ότι οι γραμμές που καταγράφονται κατά την κίνηση του σεισμού μαρτυρούν και το μέγεθός του.

Μακάρι ποτέ να μην χρειαστεί να πράξουμε όσα μάθαμε, αλλά η πρόληψη μπορεί στ' αλήθεια να σώσει ζωές. Οπότε είναι σημαντικό που γνωρίζουμε πώς να συμπεριφερθούμε σε περίπτωση σεισμικής δόνησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου