Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

T4E- NATURA 2000:ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ!

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά υλοποιούμε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Τ4Ε και όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση φέτος το συνδέουμε με άλλα τρία προγράμματα. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο δίκτυο των Τ4Ε είναι δύο, μία παλιά και μία καινούρια... άρα τα έχουμε όλα!  Ας δούμε τί κάναμε για αρχή! 
Ο πρώτος μας στόχος ήταν να κατανοήσουμε γιατί το μαζί έχει πολλά περισσότερα οφέλη έναντι του μόνος... Προσπαθήσαμε λοιπόν όπως φαίνεται στο κόμικ να σηκώσουμε ένα μπαούλο μόνοι και με παρέα, να σκουντήξουμε την τσουλήθρα με τους ίδιους τρόπους, να φυσήξουμε τις σταγόνες από τα σύννεφα που κοσμούν το σχολείο μας και τελικά να παίξουμε και να διασκεδάσουμε μόνοι και με την παρέα μας... 

Στη συνέχεια κληθήκαμε να συμπληρώσουμε ένα μίνι ερωτηματολόγιο. Όλοι μαζί διαβάζαμε την ερώτηση και απαντούσαμε τσεκάροντας το επιθυμητό κουτάκι. Το ραβδόγραμμα που φτιάξαμε μας βοήθησε να συνοψίσουμε τις απαντήσεις και να εντοπίσουμε τις προτιμήσεις. Φυσικά η παρέα, η ομάδα, η συλλογικότητα κέρδισε!!! Δηλαδή ήταν από τις φορές που κερδίσαμε όλοι μαζί!!!












Και τότε, εκείνη τη μαγική στιγμή εμφανίστηκε ο 2Π στην τάξη μας με τη βαλίτσα του από την Actionaid. Θα μείνει είπε για λίγες μέρες να μας πει τις ιστορίες του και να μας βοηθήσει να συμπεριφερόμαστε κι εμείς ως 2Π, δηλαδή ως Παγκόσμιοι Πολίτες. Πριν από όλα όμως ας δούμε αν είμαστε μέλη ευρύτερων ομάδων... υπάρχουμε δηλαδή και πέρα από το σχολείο μας ως μέλη ομάδων;;;












Μα φυσικά! Εκτός από το σχολείο μας, υπάρχει το χωριό μας, η πόλη μας, το νησί μας, η πατρίδα μας (χώρα) και επίσης μια ομάδα πολλών χωρών όπου ανήκουμε κι εμείς, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τώρα ας βάλουμε στους ομόκεντρους κύκλους όσα αντιστοιχούν, Η κυρία Διαμαντούλα μας έφερε τόοοοσα πολλά αντικείμενα που δεν βλέπουμε την ώρα να τα τοποθετήσουμε στην κατάλληλη θέση! Και προς έκπληξή μας, πολλά από αυτά ταιριάζουν σε πολλούς κύκλους!



Ιδού το έργο μας με τα playmobil!!! Δεν παραλείψαμε να τοποθετήσουμε και τις σημαίες φυσικά των χωρών -μελών. Ο 2Π θαυμάζει το έργο μας. Να μην ξεχάσουμε βέβαια και τον πλανήτη μας, εκεί τον έχουμε δίπλα στους κύκλους μας. Είναι το σπίτι μας!!!






Τα παιχνίδια πήγαν στη θέση τους κι εμείς ζωγραφίσαμε όσα σηζητήσαμε... Τόσο πολύχρωμη είναι η ζωή μας, τόσο όμορφο είναι να είσαι μέλος ομάδων και τόσο συναρπαστικό όσο το έργο μας!











Τί κάνει όμως η Ε. Ε.; Ποιος ο ρόλος της; Μα να προστατεύει και να φροντίζει τους ανθρώπους, τη φύση και ολόκληρο των πλανήτη! 











Χρησιμοποιήσαμε το πρόγραμμα εννοιολογικής χαρτογράφισης Kidspiration και αποτυπώσαμε όσα καταγράψαμε με εικόνες και λέξεις. Μάλιστα ο 2Π μας έδωσε μια σημαντική πληροφορία για ένα δίκτυο που φροντίζει το περιβάλλον, το Natura 2000.






Μετά από αρκετές συζητήσεις αναλύσαμε τη στοχοθεσία του δικτύου με το Κidspiration και πάλι αφού πρώτα χωριστήκαμε σε δύο ομάδες. Η πρώτη δημιούργησε τον εννοιολογικό χάρτη της Ε. Ε. και η δεύτερη του Natura 2000. Έτσι μέσα από κόμβους και διασυνδέσεις οδηγηθήκαμε από την Ε. Ε. στο θέμα προς διαπραγμάτευση. 





















Η φύση αφορά κάθε πολίτη του κόσμου και η προστασία της είναι υποχρέωση όλων μας. Άλλωστε τα ζώα και τα φυτά κατοικούν σε όλη τη γη δίνοντας ζωή στον άνθρωπο. 












Παίξαμε παιχνίδια και ξεφυλλίσαμε βιβλία για την ομορφιά της χλωρίδα και πανίδας του κόσμου μας.

Προκαλώντας συζήτηση για τα ζώα υπό εξαφάνιση, τα παιδιά αυτομάτως αναφέρθηκαν στην χελώνα Καρέττα -Καρέττα καθώς είναι μέρος από τις άμεσες εμπειρίες τους διότι η παραλία του χωριού είναι τοποθεσία επώασης και εκκόλαψης αυγών και πολλά παιδιά έχουν γίνει μάρτυρες της παρουσίας της χελώνας αλλά και των προστατευτικών κατασκευών για τη φωλιά της. Στην προϋπάρχουσα αυτή γνώση θα βασιστεί και η συνέχεια του προγράμματός μας που αναμένεται ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα!!!









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου