Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Το μεν σώμα εστίν ημίν σήμα. (Πυθαγόρας)




Το σώμα μας αποτελεί έναν ιδιαίτερο μηχανισμό, πολύπλοκο και εξαιρετικά ενδιαφέρον. Τα μυστικά του λοιπόν ανακαλύψαμε μαζί με τα παιδιά μέσα από παιχνίδια, πειράματα και βιωματικές δραστηριότητες.



Μια μαριονέτα έκανε την αρχή σχετικά με τις κινήσεις που κάνει το σώμα μας και είπαμε να πειραματιστούμε κι εμείς λίγο μαζί της προσπαθώντας να την κινήσουμε... δεν ήταν και πολύ εύκολο αλλά με αρκετή προσπάθεια την κάναμε όχι απλά να κουνιέται αλλά να επισκέπτεται τρέχοντας και τα υπόλοιπα τμήματα! Ο καλλιτέχνης Κeith Haring μας βοήθησε να εκφραστούμε καλλιτεχνικά με τα σώματά μας και να αποτυπώσουμε τις στάσεις μας εικαστικά.


Ποιος όμως ευθύνεται για τις κινήσεις μας αλλά και για ό,τι συμβαίνει στο σώμα μας;;;Ποιος είναι ο αρχηγός;;; Ποιος δίνει τις εντολές να κουνιόμαστε, να πεινάμε, να γελάμε;;; Μα ο εγκέφαλος φυσικά! Όλοι γίναμε για λίγο ο εγκέφαλος της τάξης δίνοντας εντολές και διασκεδάσαμε πολύ με αυτό το παιχνίδι! Ο αγαπημένος καλλιτέχνης της Λέβης, ο Jiacometti, έγινε αιτία να δημιουργήσουμε με αλουμινόχαρτο σώματα σε κίνηση!


Ας λύσουμε όμως και καμία άλλη απορία βρε παιδιά! Η καρδιά, τί γίνεται με την καρδιά;;; Γιατί την χρειαζόμαστε; Γιατί χωρίς αυτήν ο εγκέφαλος δεν έχει καμία αξία! Επομένως ο αρχηγός χρειάζεται και συνεργάτες! Η καρδιά χρειάζεται επίσης της φλέβες και τις αρτηρίες για να μεταφέρει το αίμα μέσα στο σώμα μας, εκεί όπου γίνεται μάχη ανάμεσα στα λευκά αιμοσφαίρια και τα μικρόβια και τα αιμοπετάλια παλεύουν να κλείσουν τις πληγές με τα ερυθρά να τρέχουν μεταφέροντας οξυγόνο! Όλα τα δραματοποιήσαμε και καταλάβαμε τί μάχες γίνονται μέσα μας!


Σιγά σιγά μπήκαν όλα στη θέση τους, το πεπτικό σύστημα με το στομάχι τον οισοφάγο και τα έντερα και το αναπνευστικό με τους πνεύμονές μας. Νιώθουμε την αναπνοή μας στο χέρι μας... Τα πιο απλά είναι και τα πιο όμορφα που συμβαίνουν στην κατασκευή μας... Όλα τα βιώσαμε με πειράματα και τοποθετήσαμε όλα τα όργανα στις θέσεις τους. 


Σειρά τώρα έχει ο σκελετός μας που συγκρατεί όλα αυτά τα στοιχεία και μας κρατάει όρθιους! Τόσα κόκαλα τοποθετημένα με τάξη... Φυσικά δεν χάσαμε την ευκαιρία να κάνουμε πολλές συνθέσεις ώστε να αντιληφθούμε πώς λειτουργεί το σκελετικό μας σύστημα. Ο Da  Vinci  είναι από τους πρώτους καλλιτέχνες που ενδιαφέρθηκε για τη δομή του σώματος ζωγραφίζοντας τον Βιτρούβιο σε ένα τέλειο τετράγωνο και σε έναν τέλειο κύκλο. Τόσο ιδιαίτερα δομημένο είναι το ανθρώπινο σώμα με τις συμμετρίες του που χωράει άψογα σε δύο μαθηματικά σύμβολα. Το ζωγραφίσαμε λοιπόν κι εμείς όπως ο καλλιτέχνης αλλά και ελεύθερα, είδαμε ακτινογραφίες και φτιάξαμε τη δική μας (με αρκετή φαντασία φυσικά) και χρησιμοποιώντας άχρηστα υλικά δώσαμε κίνηση στον σκελετό ανάλογα με τις εικόνες που μας έδιναν οι κυρίες! 


Εκείνη ακριβώς τη στιγμή έπεσε και η ιδέα: Να χορέψουμε σκελετικά;;; Μα φυσικά! Αυτό και όχι μόνο! Χορέψαμε, δημιουργήσαμε σώματα με υλικά που μας έφερε η Πόλκα, μάθαμε για τις τροφές που δυναμώνουν το σώμα μας και κάναμε πολλά και ενδιαφέροντα παιχνίδια για όλους τους μηχανισμούς που μας διέπουν.



Τώρα πια έφτασε η ώρα της σύνθεσης. Το σώμα που όλες τις προηγούμενες μέρες διερευνούσαμε εσωτερικά, έφτασε στα τελευταία στρώματα, το δέρμα και τα εξωτερικά μας χαρακτηριστικά. Η κυρία Αντωνία έγινε το μοντέλο όπου τοποθετήσαμε όλα τα καρτελάκια με τα μέλη του σώματός μας! 


Ολοκληρώνοντας τη θεματική μας, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και τα τρία τμήματα δημιουργώντας με το σώμα μας και τις αμέτρητες δυνατότητές του. Πήραμε λοιπόν ένα αγαπημένο τραγούδι και το αποδομήσαμε στα συστατικά του στοιχεία, τον λόγο, την κίνηση και τη μουσική και ιδού το αποτέλεσμα... 


Ευχαριστούμε τον καλό μας συνεργάτη, Παναγιώτη Καλογερίδη, για τη μουσική του επένδυση!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου