Τώρα που ποτίζουμε καθημερινά τον κήπο μας, που ο ήλιος είναι δυνατός και ο αέρας επίσης, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αναλύσουμε τη δύναμη των φυσικών αυτών δώρων που μας χάρισε η γη. Πειράματα, εξερευνήσεις, παιχνίδια, κατασκευές, όλα αυτά θα μας οδηγήσουν στην εκτίμηση των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας.
Αφορμή το πότισμα του κήπου μας για την ενασχόλησή μας με το νερό. Αρχικά συζητάμε για την χρησιμότητα του νερού, τις πηγές που το βρίσκουμε και με ποιες φυσικές μορφές εμφανίζεται στη γη. Στη συνέχεια κάνουμε ένα απλό πείραμα ρίχνοντας λίγο νερό πάνω σε ένα παιχνίδι με διάφορους τρόπους, σιγά σιγά, γρήγορα και με πολλή δύναμη. Παρατηρούμε ότι η δύναμη του νερού επηρεάζει τη θέση του αντικειμένου.
Απλά και εύκολα προχωρούμε σε ένα πείραμα με καταγραφή υποθέσεων και συμπερασμάτων που οδηγούν στην διαπίστωση ότι το νερό έχει δύναμη να κινεί ένα ολόκληρο εργοστάσιο, όπως ακριβώς κινείται ο δικός μας νερόμυλος. Αυτή είναι η υδροηλεκτρική ενέργεια.
Κατανέμεται όμως σε όλη τη γη ισάξια αυτό το σπουδαίο αγαθό;;; Δυστυχώς όχι. Από τη μια συναντούμε το φαινόμενο της λειψυδρίας σε πολλές χώρες (το βίντεο καθήλωσε τα παιδιά και η Γη μας ένιωσε πολύ λυπημένη) και από την άλλη η σπατάλη του νερού με διάφορες καθημερινές συνήθειες που όλοι κάνουμε επαναλαμβανόμενα. Τί μπορούμε όμως να κάνουμε για την επίλυση του προβλήματος;;;; Πολλά, να κλείνουμε τη βρύση όταν δεν τη χρειαζόμαστε, να ποτίζουμε με ποτιστήρι, να πλένουμε το αυτοκίνητο με έναν κουβά νερό και όχι με το λάστιχο, να πλένουμε τα πιάτα σε ένα μπολ με νερό και όχι με το να τρέχει η βρύση διαρκώς και φυσικά να αποφεύγουμε το γέμισμα της μπανιέρας. Όλα αυτά τα καταγράψαμε με τη ζωγραφική μας και τα κάναμε εισαγωγή ως εικόνες στο πρόγραμμα Easselly με το οποίο φτιάξαμε την αφίσα μας για την ανάγκη εξοικονόμησης του νερού στη γη.
Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι πολύ σημαντική για τον άνθρωπο καθώς με αυτήν λειτουργούν εργοστάσια τα οποία παράγουν ρεύμα χωρίς να εξαντλούν τους φυσικούς πόρους όπως ο λιγνίτης, η επεξεργασία των οποίων προκαλεί προβλήματα στη γη μεγαλύτερα από τα οφέλη.
Αγαπημένη πηγή θερμότητας ο φίλος μας ο ήλιος. Παίξαμε με τη σκιά του, εντοπίσαμε τα φυσικά φαινόμενα που δημιουργεί κατά τη διάρκεια της ημέρας σύμφωνα με τη θέση του και τα ζωγραφίσαμε και αναλύσαμε τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Στη συνέχεια πειραματιστήκαμε με τον ηλιακό φούρνο που έλιωσε στο άψε σβήσε τη σοκολάτα μας και ανέβασε θερμοκρασία τόση ώστε να καίγεται το χέρι μας! Καταγράψαμε τις υποθέσεις και τα συμπεράσματά μας και λιγουρευτήκαμε τη λιωμένη σοκολάτα... αλλά οι επιδημιολογικές συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να την γευτούμε!
Ήρθε και η στιγμή να χαρούμε το ρομποτάκι μας που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια! Λίγη σκιά και παύει η λειτουργία του! Φυσικά μας ενθουσίασε όλους και το παρομοιάσαμε με τα φωτοβολταϊκά που έχουμε στην ταράτσα του σχολείου μας, τα οποία μας παρέχουν ζεστό νερό χειμώνα καλοκαίρι! Έτσι αναλύσαμε και την ηλιακή ενέργεια!
Δεν παραλείψαμε να κάνουμε δραματοποιήσεις με τον ήλιο, να διαβάσουμε το παραμύθι "Ο Φαέθοντας και το άρμα του ήλιου" και να το ζωγραφίσουμε, να φτιάξουμε τα δικά μας ηλιοτρόπια που όταν δεν έχει ηλιοφάνεια γέρνουν το ένα δίπλα στο άλλο για να αντλήσουν ενέργεια και φτιάξαμε τους δικούς μας ήλιους.
Τέλος ασχοληθήκαμε με τον αέρα που αυτές τις μέρες είναι έντονη η παρουσία του. Καταγραφή γνώσεων, παιχνίδια με πούπουλα που τα φυσάμε και χορεύουν και ένα πείραμα με μπαλόνι που εκτοξεύεται στο σχοινί από την απώθηση του αέρα. Μας ενθουσίασε ο τρόπος που κινείται το μπαλόνι με τη δύναμη του αέρα και φυσικά καταγράψαμε τις υποθέσεις και τα συμπεράσματά μας.
Φτιάξαμε τους δικούς μας ανεμόμυλους με με μπουκάλια και τους παρατηρήσαμε να στροβιλίζονται στον κήπο μας.
Φτιάξαμε και ατομικούς ανεμόμυλους με διάφορα υλικά και έτσι καταλήξαμε στην αιολική ενέργεια που η μορφή της έχει μετασχηματιστεί στο πέρασμα του χρόνου.
Μορφές ενέργειας που μπορούν στα αλήθεια να σώσουν τον πλανήτη! Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί ξεκινώντας από απλές καθημερινές συνήθειες...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου